De recente aardbeving in midden-Italië heeft vooral het plaatsje Amatrice hard geraakt. Het dorpje was voor de beving al bij velen bekend als ‘stad van de spaghetti all’amatriciana’. Intussen is Amatrice – helaas om een hele andere reden – wereldnieuws.
Als klein eerbetoon aan de getroffen mensen in de streek, heb ik van de ingrediënten van de klassieke pasta Amatriciana een Pizza Amatriciana gemaakt. En namens italiëplein heb ik een bedrag overgemaakt aan het Italiaanse Rode Kruis. Ik hoop dat jij dit ook wilt doen. Zo kunnen we iets terug doen voor Italië, het land dat zoveel Nederlanders zoveel mooie herinneringen heeft gegeven.
Ingrediënten Pizza Amatriciana
Voor dit pizza-eerbetoon heb ik dezelfde ingrediënten gebruikt die in de klassieke pasta Amatriciana worden gebruikt:
- olijfolie
- ui
- verse chilipeper
- varkenswang of pancetta (ik heb voor deze pizza pancetta gebruikt)
- tomaten
- pecorino
- zout
- Maak de saus voor je pizza door de tomaten (goede kwaliteit tomaten uit blik) te pureren met een klein snufje zout.
- Snipper een kleine ui (of snij deze in ringen) en snij de verse chilipeper klein (zonder de zaadjes).
- Maak je pizzabodem en beleg deze met de tomatensaus.
- Leg daarop (rijkelijk belengd) een aantal plakken pancetta.
- Verdeel de ui en de chilipeper over je pizza.
- Bak je pizza zo kort en zo heet mogelijk in je (hout)oven.
- Als de pizza uit de oven komt rasp je er pecorino over, niet te zuinig!
- Proef je pizza en denk ondertussen aan je mooiste Italië-herinneringen.
- Vergeet niet het Italiaanse Rode Kruis te steunen.
PS: Het bankrekeningnummer van het Italiaanse Rode Kruis is: IBAN IT38R0760103000000000900050
namens italiëplein,
Stefan Tibben