Een pizza beleggen kan natuurlijk met honderden verschillende ingrediënten. De meeste pizza toppings leg je op je pizzabodem en bak je mee in de oven. Maar er zijn ook ingrediënten die je beter pas halverwege het bakken of zelfs achteraf op je pizza moet leggen. In dit blogje zet ik een hoop handige tips om je pizza te beleggen op een rij. Ik doe dat voor de meestgebruikte soorten beleg: tomaat, kaas, vlees, groente, vis en kruiden.
Weet jij bijvoorbeeld wanneer je olijfolie meebakt en in welke gevallen je de olie pas achteraf op je pizza sprenkelt? Of welke vleessoorten je beter pas na het bakken op je pizza kan leggen?
Pizza beleggen met tomaat
Aangezien op de meeste zelfgebakken pizza’s tomaat of tomatensaus zit, gaan de eerste tips in dit blogje over tomaat. En dat is best overzichtelijk allemaal.
Tomatensaus gaat vrijwel altijd op de pizza voor het bakken. Wel goed om te weten: gebruik bij voorkeur verse tomaten of tomaten uit blik voor je saus. Je hebt ook pakjes met passata, maar die is vaak aan de dikke kant. Zeker als je jouw pizza bakt in een houtoven is passata meestal te dik voor de hoge temperaturen in je oven. Dat komt de smaak niet ten goede.
Zongedroogde tomaat kan je het beste in reepjes snijden en deze halverwege het bakken toevoegen, anders heb je kans dat ze verbranden.
Verse tomaat op de pizza kan natuurlijk ook. Leg de tomaat bij voorkeur a pacchetelle op de pizza. Dat wil zeggen: partjes die in de lengte gesneden zijn. Dat is namelijk de natuurlijke structuur van de tomaat. Kleine tomaatjes (cherry of mini San Marzano) kan natuurlijk ook.
Tip: dikke plakken verse tomaat op je pizza laten tijdens het bakken veel vocht los. Met name in een gewone keukenoven heb je kans dat je pizzabodem hier soms wat zompig van wordt. Plakken verse tomaat kan je eventueel ook na het bakken op je pizza leggen. Garneer ze eventueel met wat mozzarella of verse blaadjes basilicum.
Pizza beleggen met kaas
Van alle kazen die vaak op pizza worden gebruikt is mozzarella een absolute favoriet. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat mozzarella van alle kazen het beste smelt, kleurt en bubbelt.
Mozzarella
In Nederland hebben we het vaak over mozzarella. De Italianen maken onderscheid tussen buffelmozzarella (mozzarella di buffala) en fior di latte (gemaakt van koemelk). Fior di latte is compacter van structuur dan buffelmozzarella. Deze snij je daarom het beste in reepjes van 2 tot 3 mm. Buffelmozzarella snij je in plakjes van 5 tot 6 mm, om te voorkomen dat de plakjes helemaal wegsmelten tijdens het bakken.
Mozzarella kan je het beste vooraf op de gewenste manier snijden zodat het voldoende kan uitlekken. Dan laat de mozzarella niet teveel melkwei achter op je pizza als je gaat bakken.
De kleine mini-bolletjes mozzarella vind ik persoonlijk erg mooi om achteraf op je pizza te leggen. Bijvoorbeeld in combinatie met bresaola en rucola.
Parmigiano en Pecorino
Parmigiano en pecorino (harde schapenkaas) worden in de Italiaanse keuken vaak gebruikt als smaakmaker. En dat is met de pizza niet anders. Beide kazen kan je prima over je pizza raspen. Dat kan voor het bakken. Als je jouw pizza iets extra’s wil geven, dan is het mooi om na het bakken nog wat schaafsel of vlokken van een van deze kazen over je pizza te strooien. Dat ziet er altijd geweldig uit.
Andere (Italiaanse) kazen die veel gebruikt worden op pizza zijn: ricotta, gorgonzola,provola,fontina,scarmoza en caciocavallo. Emmentaler is ook een prima optie, net als de Nederlandse Gouda, al dan niet gemixt met elkaar.
Olijfolie op pizza
Ook veelgebruikt in de pizza-keuken: olijfolie. Belangrijkste tip: gebruik altijd extra vergine olijfolie. Die is beter bestand tegen hoge temperaturen.
Olijfolie kan je zowel voor als na het bakken aanbrengen op de pizza. De keus is aan jou en ook heel makkelijk te maken. Doe je de olie op de pizza voor het bakken, dan smelt de olie mooi mooi samen met de andere ingrediënten zoals de tomatensaus.
Je kan olijfolie ook na het bakken toevoegen. Dat heeft als voordeel dat je de geur van de olie beter ruikt dan wanneer de olie meegebakken is.
Voor beide variaties geldt: gebruik niet teveel olie: ongeveer 7 gram per pizza. De olie breng je het beste aan door een spiraalbeweging te maken (maak de vorm van een 6-je). Op die manier verdeel je de olie gelijkmatig over de pizza.
Pizza beleggen met vleeswaren
Welke vleeswaren zijn niet geweldig op pizza? Je kan met vleeswaren en pizza werkelijk alle kanten op, van salami tot ham en van worst tot parmaham. Een paar tips:
1.) salami is verkrijgbaar in allerlei variaties. Dik gesneden, dun gesneden, en in tal van smaken. Belangrijkste tip van mijn kant is dat de ene salami veel vetter is dan de andere. Het vergt wat experimenteren om je persoonlijke favoriet te vinden. Zelf ben ik niet zo’n fan van vette salami omdat je na het bakken van je pizza een plas vet ziet drijven op je pizza. Probeer in zo’n geval een wat dunner gesneden of minder vette variant.
2.) mooie, delicate vleeswaren zoals parmaham en bresaola en ook sommige salami-soorten kan je het beste pas na het bakken op je pizza leggen. Anders vergaat de smaak helemaal tijdens het bakken.
3.) een tip als als je een calzone maakt (dubbelgevouwen pizza): snij de vleeswaren (salami of ham) eerst in reepjes in plaats van dat je ze in plakken op de bodem legt. Dat is een stuk makkelijker met eten.
4.) Varkensworst wordt ook vaak op pizza gebruikt. Het is een optie om de worst eerst even kort te roosteren of aanbakken. Daarna scheur je de worst in stukjes en leg je ze op de pizza om deze vervolgens te bakken. Vooral in een gewone keukenoven is dit een goede optie. Heb je een houtoven, dan worden de kleine stukjes worst ook wel gaar als je ze rauw op de pizza legt.
Pizza beleggen met vis
Een paar tips voor vis op de pizza:
1.) Grote gamba’s kan je het beste eerst even sauteren voor het bakken, anders worden ze niet gaar.
2.) Mosselen bereid je eerst, voor je ze op de pizza legt. Aan jou de keus om de mosselen met of zonder schelp op de pizza te leggen. Idem voor andere weekdieren zoals kokkels. Je kan eventueel ook alleen de bovenste schelp verwijderen. Venusschelpjes zijn zo klein, die kunnen in zijn geheel op de pizza. Wel eerst even alle mogelijke zandresten wegspoelen.
Pizza beleggen met groente:
Door naar de groenten. Voor verse champignons, aubergine, courgette en paprika geldt eigenlijk allemaal hetzelfde. Als je ze dun snijdt, kan je ze best rauw op de pizza leggen en de pizza dan bakken.
In de meeste Napolitaanse pizza-recepten wordt echter aangeraden om deze groenten eerst even te bakken of grillen. Bijvoorbeeld met wat olijfolie, zout en/of (rode) peper en knoflook. Eerlijk is eerlijk: gebakken of gegrild smaakt het allemaal nog lekkerder.
Het aanbakken heeft bij champignons en courgette nog een andere reden. Deze twee groenten bevatten relatief veel vocht. Door ze eerst even te bakken of grillen (courgette) verdamp je alvast iets van dat vocht waardoor je pizza niet te nat wordt van al het beleg.
Rucola voeg je altijd pas na het bakken toe.
Pompoen moet je ook eerst even bakken in een pan totdat deze zacht is. Daarna kan de pompoen prima op de pizza.
De Italianen zijn dol op andijvie op de pizza. Ook hier geldt: bij voorkeur eerst even kort bakken in een pan met wat knoflook en olijfolie
Welke kruiden op pizza?
Welke kruiden doen het goed op pizza? Aan het eind van dit blogje moet er natuurlijk nog wel wat gezegd worden over je pizza beleggen met kruiden. Wanneer voeg je de kruiden toe,voor of na het bakken? En welke kruiden zijn lekker op pizza?
1.) Oregano (vers of gedroogd) bak je eigenlijk altijd mee. Gebruik je verse blaadjes, laat ze dan even in wat olijfolie liggen voor je ze op de pizza legt. Dan verbranden de blaadjes minder snel.
2.) Als je verse peterselie gebruikt, dan voeg je die eigenlijk altijd na het bakken toe ter garnering.
3.) Rozemarijn kan je zowel vers als gedroogd gebruiken. Hou er met verse rozemarijn alleen even rekening mee dat de blaadjes kunnen verbranden in de (hout)oven. Je kan ze voor het bakken daarom het beste even in olijfolie leggen.
4.) Met basilicum kan je alle kanten op. Op veel pizza’s (bijvoorbeeld de Margherita) bak je de basilicum mee. De blaadjes verkleuren wel tijdens het bakken. Veel pizzabakkers leggen daarom na het bakken nog een paar frisse groene blaadjes basilicum op de pizza voor de kleur. Als je wil voorkomen dat je blaadjes basilicum al te erg verkleuren tijdens het bakken dan kan je er wat olijfolie op druppelen of een klein stukje mozzarella op het blaadje leggen.
Is er een vaste volgorde van pizza beleggen?
Op enig moment weet je wat je aan toppings op jouw pizza wil doen. Maar dan komt het: in welke volgorde moet je de gekozen ingrediënten op jouw pizza leggen? Eerst de saus is meetal logisch. Maar dan? De kaas? De vleeswaren? En de olijfolie, doe je die voor of na het bakken?
In dit artikel nemen we je helemaal mee in de juiste volgorde van alle ingrediënten.
Heb jij nog een goede tip? Tof als je die hieronder wil toevoegen aan de reacties.
Ciao, Stefan