Deze Pizza Biancha met salie (uit eigen tuin) is de signature pizza van italiëplein-bezoeker Sacha de Boer.

“Ik ben fotograaf van beroep en privé een fanatieke hobbychef, ik hou van lekker eten en drinken. Maar vooral hou ik van pizza’s maken, en daar moeten al onze vrienden aan geloven. Gelukkig komen ze steeds terug, dus kennelijk doe ik iets goed. De eenvoudigste blijft mijn favoriet: deze pizza biancha met salie (uit eigen tuin).”

Het deeg: 

Voor circa 3 tot 4 pizza’s:

  • 500 g Napolitaans pizzameel (tipo 00 Cuoco)
  • 350 ml lauwwarm water (70%)
  • 8 g zout (1,6%)
  • 3,5 gram instant gist

Pizza Biancha met salie

Ingrediënten:

  • Geraspte fior di latte
  • Verse blaadjes salie (uit eigen tuin)
  • Olijfolie

Werkwijze:

Meng in de Kitchen Aid het water met het zout, een handje meel en de gist. Roer goed door en laat een paar minuten staan. Zeef de rest van het meel langzaam via de draaiende deeghaak in de mengkom tot het een glad en samenhangend deeg is. Meng dit 10 minuten op stand 2.

Doe de deegbol in een met bloem bestoven kom, dek af met een vochtige schone theedoek en laat een paar uur op een warme plaats rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Leg voorzichtig op het met bloem bestoven aanrecht en maak er voorzichtig een langwerpige rol van. Snijd in 4 stukken.

Draai elk stuk op spanning en maak onderin een knopje zoals bij een ballon. Leg met het knopje onder op een met olijfolie ingevette bakplaat. Doe wat olie op de bol en daaroverheen losjes een vel plasticfolie. Herhaal met de andere bollen en zorg dat ze elkaar niet raken.

Doe hier een vochtige theedoek overheen en zet minimaal 1 nacht in de koelkast.

Haal de bakplaat een paar uur voor gebruik uit de koeling maar laat de theedoek erop, anders droogt je deeg uit.

Bakken:

Stook je pizzaoven op tot zo’n 300 à 350 graden. En wacht dan nog een half uur zodat je pizzasteen goed heet is. (Ik bak mijn pizza’s op een pizzasteen in de Lanterfant pizza-oven, gestookt op zelfgehakt hout -combi van eikenhout en sneller brandend hout zoals beuk).

Bestuif je aanrecht met meel en leg daar voorzichtig een deegbol op. Bestuif die ook met meel een draai hem met je handen als een kom langzaam naar buiten. Til hem af en toe op en laat hem door de zwaartekracht uitrekken. Hier gaat veel liefde mee gepaard. Je zachte aanpak wordt beloond als er luchtballen in het deeg komen. Maak het deeg zo dun dat je er bijna doorheen kunt kijken.

Leg het dan op je (met bloem bestoven) pizzaschep, strooi er wat geraspte fior di latte op en wat verse blaadjes salie.

Schud de schep om te checken of de pizza er los op ligt en doe hem dan in de oven voor een minuut of 3 of net zo lang tot de korst de juiste kleur heeft. Eventueel nog een slagje draaien totdat alle randen gelijkmatig gekleurd zijn.

Serveer met een beetje olijfolie en deel met je vrienden!