De pizza friarielli is een klassieke Napolitaanse pizza. De belangrijkste ingrediënten voor deze pizza zijn de friarielli (Napolitaanse broccoli) en salsiccia (varkensworst). In het filmpje hieronder laat ik je zien hoe je deze pizza maakt.

Friarielli: Napolitaanse broccoli of raapsteel

Friarielli is wel een bijzonder ingrediënt. In Napels wordt deze groente broccoli genoemd. In andere delen van Italië en in Nederland kennen we het als raap of raapstelen.

In het filmpje gebruik ik friarielli uit een pot van het merk Inserbo. Die is hier in Nederland trouwens niet heel makkelijk verkrijgbaar. Omdat de groente in een pot zit, is deze al gegaard en op smaak gebracht met olie, knoflook en wat rode peper.

Je kan uiteraard ook verse raapstelen gebruiken. In dat geval kan je ze in een pan even kort roerbakken in wat olie, en samen met wat knoflook en rode peper. Omdat deze stap voor mij al is gedaan in Italië, kunnen mijn friarielli zo uit de pot op de pizza.

pizza friarielliPizza friarielli beleggen

Deze klassieke pizza is een ‘witte’ pizza. Dat wil zeggen: je gebruikt geen tomatensaus als basis. Je gebruikt mozzarella als basis. Als je jouw deegbodem hebt uitgelegd, dan leg je daar plakjes of reepjes mozzarella op. Bedek de bodem, maar laat de randen van je pizza vrij.

Vervolgens leg je op de mozzarella je friarielli. En je brokkelt mooie, niet al te grote, stukjes varkensworst op je pizza. Je kan je pizza desgewenst afmaken met een klein beetje olijfolie. Bakken in een hete houtoven geeft het mooiste resultaat. Heb je een elektrische oven, bak je pizza dan zo kort mogelijk op de heetst mogelijke temperatuur. Je kan eventueel gebruik maken van een pizzasteen voor een extra krokante bodem.

Napolitaanse pizza recepten

Nog meer mooie Napolitaanse pizza recepten vind je in het boek ‘bloem water gist zout passie’, dat exclusief verkrijgbaar is bij italiëplein.