Pizza is meestal hartig. Met kaas, groente, vlees of vis als veelgebruikt beleg. Toch is het in Italië zeker niet ongewoon om een pizza met fruit te maken. Zo’n fruitpizza is meestal zoet en wordt als dessert geserveerd.

Een pizza met fruit is een lekkere zoete afsluiter van een pizza-avond. Om je op weg te helpen zet ik in dit blogje een aantal pizza-fruit-combinaties voor je op een rij. Al zijn de mogelijkheden natuurlijk zo oneindig als jouw eigen fantasie.

pizza met fruitPizza met fruit bereiden

Voor de bodem van je pizza met fruit kan je hetzelfde pizzadeeg gebruiken dat je ook voor jouw hartige pizza’s gebruikt. Het grootste verschil met een ‘hartige’ pizza, is dat je de pizzabodem nu eerst gaat bakken om deze daarna pas te beleggen.

Eerst de bodem bakken, dan pas beleggen
Omdat je voor een pizza met fruit het deeg in de oven gaat bakken zonder beleg, is het goed om de bodem eerst even in te prikken. Dat gaat handig met deze deegprikker of anders met een vork. Doe je dit niet, dan heb je kans dat jouw deeg helemaal opbolt tijdens het bakken. Beleggen wordt dan opeens een stuk lastiger…

Bak de pizzabodem zoals je altijd doet (zo heet en zo kort mogelijk). Zodra de bodem gaar is en mooi gekleurd, haal je deze uit de oven. Vervolgens ga je de bodem beleggen.

Toppings pizza met fruit

Net als de tomatensaus bij een hartige pizza (al is tomaat strikt genomen ook fruit), heb je ook voor een pizza met fruit een ‘saus’ nodig als verbinding tussen het deeg en het fruit. Je fruit direct op het deeg leggen zou qua smaak een wat saaie pizza opleveren. En je fruit zou er bij het snijden gegarandeerd afvallen.

Een aantal ‘sauzen’ voor een fruitpizza zijn:

 1. chocolade- of hazelnootpasta
 2. mascarpone
 3. ricotta of verse kaas (hüttenkäse)

Vervolgens kan je eindeloos variëren en combineren.

Pizza Nutella
Wereldberoemd in Italië: de pizza Nutella. Smeer de bodem na het bakken in met Nutella en beleg de pizza vervolgens met alles wat je maar lekker vindt: banaan, amandel, pistachenootjes, poedersuiker, een vleugje sterke drank, framboos, aardbei, etc.

Ik heb een paar filmpjes voor je opgenomen met twee versies van de pizza Nutella:

 1. Nutella – banaan [filmpje]
 2. Nutella met dubbele bodem [filmpje]

Maar de opties met chocopasta zijn natuurlijk oneindig:

 • chocolade – aardbei
 • chocolade – bosvruchten
 • chocolade – gegrilde ananas

Mascarpone
Mascarpone ken je waarschijnlijk als ingrediënt voor tiramisu. Het is ook heel geschikt als bodembedekker van je pizza. Hier een aantal mogelijkheden:

 • mascarpone – druif – (gegrilde) ananas
 • mascarpone – bosvruchten
 • mascarpone of ricotta – perzik – amandel- en/of pistaschenootjes
 • mascarpone – kiwi – aardbei
 • mascarpone – framboos
 • mascarpone – appel – honing

Ricotta / verse kaas
De kaas ricotta is verkrijgbaar in verschillende vormen. Voor een pizza met fruit moet je de jonge zachte ricotta hebben. Deze is behalve zacht ook licht zoet en past dus prima bij fruit. Als alternatief kan je ook een zachte kaas als hüttenkäse gebruiken als je wil.

 • ricotta – frambozen
 • ricotta – pruim
 • ricotta – druif

Poedersuiker, munt en honing
Vergeet niet je pizza met fruit te bestrooien met wat poedersuiker voor wat extra wow-effect. Ook lekker: een paar muntblaadjes bij het fruit. Of wat honing in plaats van de poedersuiker.

Gorgonzola
En tot slot nog een klassieker die in dit rijtje niet mag ontbreken: peer – gorgonzola.

Heb jij nog gouden pizza-fruit-combinaties? Ik zou het leuk vinden als je deze dan wilt delen door een reactie achter te laten onder dit blogje.