Pizza met ui, daar kan je eindeloos mee variëren. Daarom niet 1 recept, maar 4 variaties voor een pizza met ui. In al deze recepten is de ui het hoofdingrediënt van de pizza.

Ingrediënten pizza met ui

In onderstaande recepten worden, naast het pizzadeeg, de volgende ingrediënten gebruikt:

  • ui
  • sjalot of rode ui
  • vers gemalen peper
  • tomaat of tomatensaus (zie de toelichting hieronder)
  • olijfolie
  • mozzarella
  • pecorino (eventueel provolone of caciocavallo)
  • ansjovisfilets

Tomaat – Italianen gebruiken vaak polpa. Dat is wat je krijgt als je tomaten uit blik fijnhakt. Polpa is als het ware een wat dikkere tomatensaus waar je nog wel duidelijk de niet al te grote stukjes tomaat nog in ziet zitten. Een andere optie is om de tomaat door een passeerzeef te halen. Je krijgt dan een gladdere tomatensaus.

Borretane uien – in onze webshop vind je deze Cipolline Borretane, dat zijn uien in balsamico-azijn. Deze zijn heel lekker op pizza.

Pizza met ui # 1

De meest simpele pizza met ui krijg je wanneer je de pizzabodem rechtstreeks belegt met een laag verse, dungesneden of gesnipperde ui (3 tot 4 millimeter dik). Rasp vervolgens pecorino (schapenkaas) over de laag met ui. En  druppel er wat olijfolie overheen. Bak de pizza in de oven. Na het bakken voeg je nog wat versgemalen peper toe , als je daar van houdt. Het zal lijken of de zon op je bord schijnt: un sole luminoso nel piatto.

In plaats van pecorino kan je eventueel ook andere pittige kaas gebruiken zoals provolone of caciocavallo. Parmigiano is in dit geval wat minder geschikt omdat de smaak wegvalt tegen die van de ui.

Pizza met ui # 2

Deze variant lijkt op de eerste. Met als enige verschil dat je nu eerst de pizzabodem belegt met tomaat (polpa) of tomatensaus. Daar bovenop volgt de ui, de pecorino (of andere kaas) en de olijfolie. Na het bakken krijgt deze pizza een mooie, zachtroze kleur.

pizza met uiPizza met ui # 3

Voor iedere pizza die je wil bakken, snipper je 1 ui. Die fruit je even kort in een pan met een beetje olijfolie. De ui mag niet bruin kleuren. Voeg hieraan de tomaat toe en zout en peper. Deze saus leg je op je pizzabodem. Daarbovenop leg je een paar ansjovisfilets en wat kleine blokjes mozzarella. Rasp hier wat pecorino over en bak je pizza.
Op Sardinië, waar veel schapenkaas gemaakt wordt, is deze pizza populair. Daar mengt men de pecorino eerst met wat oregano, voordat dit over de andere ingrediënten op de pizza gaat.

Pizza met ui # 4

Voor deze variant gaan we even terug naar het eerste recept. Dit recept is er vrijwel identiek aan, behalve dat je de ui nu vervangt door sjalot (scalogno). Rode ui kan ook. Het enige is dat de zon dan niet meer op je bord schijnt. Of het moet een ondergaande zon zijn :-)

Een laatste tip: je kan een van bovenstaande variaties met ui ook perfect gebruiken op jouw Pizza Quattro Stagioni.

Recept: Vincenzo Buonassisi // Vertaling en bewerking: italiëplein