Deze pizza zongedroogde tomaatjes en hete olijven is de signature pizza van italiëplein-bezoeker Jan Veenendaal.

“We hebben al 25 jaar een steenoven alleen de laatste jaren gebeurde er eigenlijk niets meer mee. Vorig jaar januari bedacht ik: velen in Nederland eten pizza zonder steenoven, ik heb er wel één en eet geen pizza???

Toen ben ik aan het werk gegaan: boeken gekocht, YouTube filmpjes bekeken, op zoek naar juiste ingrediënten en ik heb zelf nog een kleine stalen pizzaoven gebouwd.

Nu dik 20 maanden later zijn de pizza’s zoals ik denk dat ze moeten zijn. Gelukkig vinden familie en vrienden zulks ook. Alleen mijn vrouw is blij dat de testperiode achter de rug is; ’t werd wat te veel elke week 3 tot 6 pizza’s verorberen.”

Deeg en rijstijd:

  • Bloem uit Italië van Molino Dallagiovanna,
  • Bereiding van het deeg volgens de traditionele manier uit Napels (tenminste zo dicht mogelijk er tegen aan),
  • Rijstijd 24-72 uur in de koelkast,
  • Baktijd 60-90 sec. afhankelijk van de pizza (in steenoven of stalen oventje).

Ingrediënten:

  • San Marzano tomaten
  • Verse basilicum
  • Buffelmozzarella
  • Diverse ingrediënten van kleine speciaal zaakjes in de buurt, zoals de zongedroogde tomaatjes, hete olijven, zoete snoeptomaatjes, kappertjes en gorgonzola pikant.

Werkwijze:

  • Pizzabodem licht insmeren met olijfolie.
  • Een goeie hand parmezaanse kaas (reggiano) er op.
  • Dan zongedroogde tomaatjes, hete olijven, halve zoete snoep tomaatjes, wat kappertjes en wat plukjes gorgonzola pikant. Alles onder het motto “less is more”.
  • Kruiden met rozemarijn.
  • Bakken en afmaken met een scheut goede olijfolie.
  • Snijden in stroken, ideaal als voorafje of bij de borrel.

Smakelijk!