De Pizza Quattro Formaggi, met 4 soorten kaas, is onmiskenbaar één van de absolute Italiaanse pizza klassiekers. Maar welke 4 kazen horen er nou eigenlijk op deze pizza te zitten? En waarom doen Napolitaanse pizzabakkers niet 4 maar 5 soorten kaas op hun Quattro Formaggi?

Pizza Quattro Formaggi welke kazen?

Welke kazen horen er op een Quattro Formaggi? Het antwoord op deze vraag is simpel: jij mag zelf de perfecte combinatie bedenken. Er is geen officieel recept of vaste afspraak welke kazen wel of niet op deze pizza mogen. De pizzabakker bepaalt. Eigenlijk net zoals met de toppings voor de Quattro Stagioni pizza.

Natuurlijk is het wel zo dat bepaalde kazen gewoon heel goed samengaan. En vanzelfsprekend is het ook handig om met kazen te werken die mooi smelten als je jouw pizza bakt.

De 4 kazen pizza wordt altijd zonder tomatensaus gemaakt.

De meest eenvoudige, en misschien wel de meest klassieke combinatie aan kazen die vaak voor de Quattro Formaggi pizza gebruikt worden zijn:

 1. Mozzarella,
 2. Provola,
 3. Gorgonzola
 4. en als de pizza uit de oven komt: Parmigiano (Parmezaanse kaas)

Variaties in de 4 soorten kaas

Welke kazen op Quattro Formaggi?Maar je hebt véél meer opties… wat dacht je van deze:

 • Gorgonzola – mozzarella – pecorino en taleggio

of deze:

 • Mozzarella – fontina – gruyère – pecorino (of geraspte provolone of parmigiano)

nog een optie:

 • Stracchino – gorgonzola – pecorino – fontina

Stracchino is buiten Italië wel wat lastig verkrijgbaar, dus die kan je gerust vervangen voor een andere kaassoort, zoals gruyère of taleggio.

Nog meer mooie kaas combinaties:

 • Mozzarella – fontina – provolone – emmenthaler
 • Fontina – provolone – emmenthaler – gorgonzola

Deze combinaties zou je prima kunnen variëren met bijvoorbeeld caciocavallo, scamorza, parmigiano, grana padano of pecorino. En vergeet onze heerlijke Hollandse kazen vooral ook niet…

Een paar handige tips:

Parmigiano Reggiano herken je altijd aan de stempel in de kaas

Parmigiano Reggiano herken je altijd aan de stempel in de kaas

Harde kazen zoals Grana Padano, Parmigiano en Pecorino smelten niet goed als je ze in plakken of stukjes op jouw pizza legt. Deze kazen worden daarom altijd geraspt gebruikt. Je kan ze raspen en meebakken in de oven. Maar je kan ze eventueel ook pas over jouw pizza raspen zodra de pizza uit de oven komt.

Dan nog een paar woorden over gorgonzola. Deze kaas is verkrijgbaar in een jonge en een wat oudere variant. De jong gorgonzola smelt wat beter, de oudere versie is vaak wat pittiger van smaak. De oudere gorgonzola kan je beter ook pas halverwege het bakken van jouw pizza toevoegen. Of als jouw pizza gloeiend heet uit de oven komt.

Jonge gorgonzola kan je gerust met je pizza meebakken. Houd er wel rekening mee dat deze gorgonzola makkelijk smelt waardoor je ‘m niet echt duidelijk meer op je pizza ziet liggen. Je proeft ‘m natuurlijk nog wel.

Quattro formaggi recept met 5 kazen (leuke anekdote)

Over de Quattro Formaggi pizza (4 kazen) hebben we trouwens nog een hele leuke anekdote. In 2015 gaven we met italiëplein de Nederlandse vertaling uit van het boek bloem water gist zout passie uit, met daarin veel recepten voor traditionele Napolitaanse pizza.

Een van de recepten in het boek dat we vanuit het Italiaans moesten vertalen was de Quattro Formaggi. In de Italiaanse editie stond er bij het recept ook duidelijk “4 kazen”

Toen we de ingrediënten aan het vertalen waren, stonden er echter overduidelijk 5 kazen in het recept:

 1. Fontina
 2. Emmentaler
 3. Caciocavallo
 4. Gorgonzola
 5. Gerookte provola

Huh? Dus wij stuurden een mail naar Italië om te checken of dit wel helemaal goed ging zo…

Het antwoord kwam snel en bevestigde nog maar eens waarom wij zo weg zijn van de Italianen:

Het is waar dat er 5 kazen in het recept staan, maar de provola is bedoeld om de andere kazen te bedekken, net zoals mozzarella een standaard ingrediënt is voor de meeste pizza’s.

En die ‘standaard’ ingrediënten hoef je dan volgens Napolitaanse logica niet mee te tellen :-)

Een prachtig excuus om je pizza stiekem lekker met 5 soorten kaas te beleggen.

Quattro Formaggi zwanger

Een veelgestelde vraag is of je de Pizza Quattro Formaggi wel mag eten als je zwanger bent? Het advies is namelijk om tijdens een zwangerschap op te passen met het eten van rauwmelkse kazen. Want rauwmelkse kaas kan de Listeria-bacterie bevatten die een voedselinfectie kan veroorzaken.

Pizza heeft ten opzichte van het eten van niet verhitte kaas wel 1 groot voordeel: pizza wordt tijdens het bakken flink verwarmd. Het bakken van je pizza verkleint dus zeker wel het risico.

Oh ja, niet-rauwmelkse kazen zijn tijdens de productie gepasteuriseerd. Die zijn dus sowieso veilig te eten tijdens de zwangerschap. Het maakt daarbij niet uit of de kaas zacht of hard is.

Samenvatting

De Pizza Quattro Formaggi heeft geen vaste receptuur. Je bent als pizzabakker vrij om een mooie combinatie te maken aan kazen die jij lekker vindt. Al zijn er natuurlijk wel een paar Gouden Kaas Combinaties, die het altijd goed doen samen op een pizza. We helpen je daar op deze pagina graag verder mee op weg.

Wat is jouw favoriete combinatie aan kazen op Pizza Quattro Formaggi? Laat het weten via de reacties onder dit artikel.