De 2e editie van de italiëplein-Pizza Quiz is ten einde…
Zoals beloofd verdeel ik onder alle deelnemers 3 wijnwaardebonnen ter waarde van €30, waarmee de winnaars een mooie fles Italiaanse wijn kunnen uitzoeken bij Greetz
Maar eerst krijg je van mij natuurlijk de juiste antwoorden op de 10 quizvragen.
De Quiz-vragen en de juiste antwoorden:
Hoe zwaar moet een (ongerezen) bolletje deeg zijn voor een Romeinse pizza?
Het juiste antwoord: 150 gram
Hoe zwaar is een (ongerezen) bolletje deeg voor een Napolitaanse pizza?
Het juiste antwoord: tussen de 275 en 300 gram
Wat zegt de W-waarde?
Het juiste antwoord: Hoe sterk je bloem is
Toelichting: zie ook mijn blogjes over de sterkte van bloem en de W-waarde
Zout is een belangrijk ingrediënt voor pizzadeeg. Welke van onderstaande stellingen is waar?
1.) Zout versnelt het rijzen van je pizzadeeg
2.) Zout vertraagt het rijzen van je pizzadeeg
Het juiste antwoord: stelling #2
Toelichting: zout en gist zijn eigenlijk vijanden van elkaar. Als je zout en gist direct bij elkaar doet, dan gaat de gist dood. Altijd gescheiden van elkaar toevoegen dus als je deeg gaat maken.
In Amerika heb je de zogeheten ‘bar pizza’. Wat is een belangrijk kenmerk van deze pizza?
Het juiste antwoord: De saus en kaas bedekken de hele pizza, aan de bovenkant heb je geen korst
Als je zelfgemaakte pizzadeeg snel scheurt als je er een pizzabodem van wilt maken, wat heb je dan verkeerd gedaan?
Het juiste antwoord: dan heb je mogelijk een te zwakke bloem gebruikt
Welke wijn serveer je het best bij een klassieke pizza Margherita?
Het juiste antwoord: een zachte geurige rose doet het erg goed bij de Margherita
Als je deeg aan het kneden bent en je deeg blijft voor je gevoel erg plakkerig, wat doe je dan:
Het juiste antwoord: gewoon door blijven kneden
Toelichting: de bloem heeft even tijd nodig om het water te absorberen. Onderdruk de neiging om halverwege extra bloem toe te voegen om je deeg minder plakkerig te maken. Als je wat langer doorkneedt, wordt de plakkerigheid vanzelf minder. Kneden duurt trouwens circa 10-15 minuten.
Wat is de juiste temperatuur om pizza te bakken?
Het juiste antwoord: dat ligt er maar net aan wat voor pizza je gaat maken
Toelichting: Een dunne krokante pizza (Romeinse / New York Stijl) wordt dikwijls in een electrische oven gebakken op een wat lagere temperatuur dan de Napolitaanse pizza en ook wat langer. Een Napolitaanse pizza heeft het graag lekker warm in de houtoven (485 graden)
Wat is een pizza “ripieno”?
Het juiste antwoord: een gevulde of dubbelgevouwen pizza
Toelichting: hier een lekker recept voor een ripieno
De winnaars van de wijnbonnen…
En dan de winnaars van de Greetz-wijnbonnen…
Dennis Geppaart is de enige die alle 10 Quiz-vragen goed heeft beantwoord. Wijnbon #1 is dus voor jou Dennis, gefeliciteerd!
Bert Korver had als enige 9 goede antwoorden en dat is goed voor wijnbon #2. Van harte Bert!
Voor wijnbon #3 waren er 2 deelnemers met 8 goede antwoorden. Loting heeft bepaald dat de 3e wijnbon gaat naar…. Pim Hopman. Ook een felicitatie voor jou Pim!
Bedankt allemaal voor jullie deelname aan de 2e editie van de Pizza Quiz. Op naar de 3e editie…
Stefan, italiëplein
>> Vergroot je pizzakennis en bekijk hier de antwoorden op de 10 vragen uit de 1e editie van de Pizza Quiz.
>> Blijf op de hoogte via mijn pizza-tips.