Deze “Pizza Tonno e Pesto” is de signature pizza van italiëplein-bezoeker Roel Bijvelds.
Wat is het geheim van jouw signature pizza, wat maak ‘m zo onweerstaanbaar?
“Ik maak deze pizza altijd in mijn houtoven en het is standaard het toppunt van de avond, zelfs mensen die niet dol zijn op vis vinden deze pizza erg lekker. De pesto (zie het recept hieronder) is het echte geheim van deze pizza.”
Deeg en rijstijd:
- 1 kg Le 5 Stagione Superiore
- 3 gram gedroogde gist van Caputo
- 540 ml water
- 20 gram zout
- scheutje olijfolie extra vergine
Van dit recept maak ik 8 bollen deeg van ieder ongeveer 200 gram. Het deeg gaat gemiddeld 40 tot 44 uur in de koelkast en zo’n 4/5 uur voor het bakken haal ik het uit de koelkast en laat ik het rustig rijzen op kamertemperatuur. Maak het dus twee dagen van tevoren.
Ingrediënten tomatensaus:
- 1 knoflookteentje
- 1 blik San Marzano tomaat
- Het kontje van de Parmezaanse kaas (die heb je over van de pesto, zonde om weg te gooien)
- Zout
De knoflook klein snijden en rustig in een pan aanfruiten. Hierna kort de parmezaanse kaas meebakken en dan het blikje tomaten erbij. Spoel het blikje nog een klein beetje na met water en voeg dit toe. Hierna langzaam wat in laten koken en op het laatste naar smaak zout toevoegen. Het kontje van de parmezaanse kaas kun je erin laten zitten en gooi je pas weg als de saus op is. Allemaal extra smaak!
Recept voor de pesto:
Deze pesto is het geheim van deze pizza. Deze heeft zoveel smaak en is zoveel beter dan die uit een potje. Deze zorgt voor de smaakexplosie. :)
Ingrediënten:
- 40 gram verse basilicumblaadjes
- 2 teentjes knoflook
- 20 gram pijnboompitten, geroosterd
- 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 200 tot 250 ml olijfolie
De basilicum en knoflook in de keukenmachine goed malen. Daarna de pijnboompitten ook nog kort even malen, maar het is lekker als je hier nog een beetje een bite van proeft. Alles daarna in een grote kom mengen en olijfolie toevoegen totdat je een smeuïge pesto hebt.
Tip: maak 4x zoveel als dit recept en doe het in porties in de diepvries. Ook heerlijk bij de pasta of in de courgettesoep.
Ingrediënten voor de pizza:
- Tomatensaus
- Mozzarella
- Tonijn, losgemaakt
- 8 ansjovisfilets, in stukjes
- Rode ui, in ringen
- Kappertjes, naar smaak
- zwarte olijven
- Oregano
- Pesto
Werkwijze:
Verdeel de tomatensaus over de pizza, beleg hem rijkelijk met mozzarella, een paar ringen rode ui en daarna met de tonijn en ansjovis. Strooi hierna de kappertjes en olijven naar smaak over de pizza. Ben hierna niet te zuinig met de pesto en strooi als laatste nog wat oregano over de pizza. Dan snel de houtoven in en smullen maar!
Valkuil bij het maken van deze pizza is dat je de pizza te rijkelijk gaat beleggen, waardoor de bodem niet lekker krokant wordt. Let hier dus op.