italiëplein-bezoeker Arjan Kieftenbeld beslist op het laatste moment welke pizza het wordt…

Deeg en rijstijd:

  • 988 gr Caputo of Le 5 Stagioni Grano Tenero “00” (circa 5 pizza’s)
  • 593 gr water (als het goed 60 % hydratatie)
  • 0,2 gr droge gist (wanneer ik minder tijd heb iets meer gist)
  • 30 gr zout

Gist oplossen in het water. Dan beetje voor beetje de bloem erdoor mengen met de hand. Halverwege het zout bijvoegen. Dan kneed ik ongeveer 15 tot 20 minuten met de hand. Dan laat ik de deegbol in een kom afgedekt 1 uur rusten.

Daarna portioneer ik de bol deeg en “vouw” ik de onderkanten in de pizzabolletjes en leg ze in plastic container. Deksel erop, meestal leg ik ze een nacht in koelkast en dan laat ik ze ongeveer 8 uur op kamertemperatuur rijzen.

Ingrediënten en werkwijze:

“Ik bestrijk de pizzabodem met de saus van een blikje hele tomaten die ik kort met staafmixer bewerk. Daar strooi ik wat oregano over. Dan volgen plakjes heel dun gesneden verse knoflook. En vervolgens wat grof gesneden goede mozzarella. En dan…een paar plakjes ansjovis, blaadjes basilicum…of wat toefjes rauwe ham…of salami met venkel.

Klein beetje olijfolie erover en wanneer de oven op temperatuur is, hup de pizza erin.