Ben je geen kaasliefhebber, of ben je allergisch voor kaas? Dan zijn er toch behoorlijk wat opties voor een hele lekkere pizza zonder kaas. Wij hebben verschillende recepten voor je van pizza’s waar geen kruimeltje kaas aan te pas komt.

De makkelijkste oplossing voor een pizza zonder kaas is om een smakelijk pizza recept uit te zoeken en vervolgens alle kaas die mogelijk in het recept voorkomt weg te laten.

Maar dat is niet waar het op deze pagina om draait…

Wij zetten hier een aantal recepten op een rij voor pizza’s waar sowieso geen kaas op de ingrediëntenlijst staat. Een echte pizza zonder kaas dus. En niet een pizza waarvan we de kaas weglaten.

Pizza Marinara

De bekendste pizza zonder kaas is waarschijnlijk de pizza Marinara. Deze klassieke pizza telt slechts 4 simpele ingrediënten (tomaat, knoflook, oregano en olijfolie) en is daarmee even simpel als lekker.

Hoe maak je de Pizza Marinara? 

Beleg je deegbodem met tomatensaus en verdeel er flinterdun gesneden plakjes knoflook over. Voeg verse of gedroogde oregano naar wens toe en maak je pizza af met een scheut goede olijfolie.

Je kan de tomatensaus eventueel ook vervangen door kleine Piennolo-tomaatjes.

Pizza Rossa

Een variant op de Marinara, en ook een pizza zonder kaas, is de Pizza Rossa.

Beleg je deegbodem met een aantal tomatenfilets. Je kan ook klene tomaatjes gebruiken, zoals deze pomodorini.

Tip: laat de tomaten wel eerst even goed uitlekken, anders komt er mogelijk te veel vocht op je pizzabodem.

Je kan ook verse tomaat gebruiken als alternatief. De kunst is dan om de plakjes tomaat zo flinterdun mogelijk te snijden.

Voeg daarna alleen nog wat oregano, een scheut goede olijfolie en een klein beetje zout toe aan je Pizza Rossa.

pizza zonder kaas: Pizza Romana
Napolitaanse Pizza Romana met verse ansjovis.

Pizza Romana

Een andere klassieke (Napolitaanse) pizza zonder kaas is de Pizza Romana.

Wat heb je nodig:

Beleg je deegbodem met de tomatensaus of gepelde tomaten. Leg de ansjovis (gesneden en ontgraat, als je verse ansjovis gebruikt) in een mooie krans op je pizza. Voeg de plakjes knoflook toe en een snufje oregano. Leg in het midden de in partjes gesneden Piennolo-tomaatjes en maak je pizza af met een scheutje olijfolie.

Dit recept voor de Pizza Romana is afkomstig uit het boek bloem water gist zout passie, met Napolitaanse pizza recepten.

De Italianen verdelen pizza’s in Pizze Rosse (rode pizza’s) en Pizze Bianche (witte pizza’s). De rode pizza’s hebben altijd tomatensaus als basis. Bij de witte pizza’s ontbreekt de tomatensaus juist.

Zowel bij de witte als rode pizzavarianten vind je pizza’s zonder kaas.

Pizza met vis of zeevruchten

Kaas gaat meestal niet heel goed samen met smaken die uit de zee komen. Je ziet dus relatief veel pizza’s met vis of zeevruchten die geen kaas bevatten.

Een aantal receptopties zijn bijvoorbeeld:

  • Pizza met gekarameliseerde ui / ansjovis / rozemarijn / olijven / eventueel ook wat champignons
  • Pizza met gekarameliseerde ui / makreel / olijfolie / chilivlokken of andere kruidenmix
  • Pizza met schaal- en schelpdieren (garnalen/mosselen) / verse zwarte peper / peterselie / geraspte citroenschil
  • Pizza met crême fraiche of zure room als basis, met zalm, kappertjes en dille

Een pizza zonder kaas én zonder tomaat

Een pizza zonder kaas én zonder tomaat. Ook dat kan, want de basis van deze pizza is namelijk olijfolie. Al zou je het ook een focaccia kunnen noemen…

Leg je deegbodem uit en prik er wat gaatjes in met een deegprikker. Het gaatjes prikken voorkomt dat je deeg helemaal opbolt tijdens het bakken. Normaal zorgen je tomatensaus en ingrediënten er voor dat dit niet gebeurt, maar het beleg van deze pizza is gewoon niet zo zwaar.

Besprenkel de bodem van je pizza nu met olijfolie. Voeg wat zout toe en maak de pizza af met wat gedroogde rozemarijn. In dit filmpje laat ik je zien hoe je deze pizza / focaccia maakt:

Met een simpele deegbodem die je even inprikt met de deegprikker, kan je eindeloos variëren met de toppings die je er vervolgens oplegt. Andere mogelijke combinaties zijn:

  • Olijfolie / knoflook (fijngehakt of in flinterdunne plakjes) / oregano / gedroogde chilivlokken / snufje zout
  • Olijfolie / tijm / zout
  • Olijfolie + iedere andere gewenste kruidenmix die jij lekker vindt.
  • Je kan ook eenvoudig variëren met de smaak van de olijfolie, door eens een olijfolie te gebruiken met bijvoorbeeld de smaak van truffel, citroen, rode peper, etc.

Witte pizza zonder kaas

Tot slot hebben we nog een aantal Witte Pizza’s voor je, waar geen kaas aan te pas komt.

De basis voor de witte pizza zonder kaas is crême fraiche of zure room. Je kan deze basis verder aankleden met de volgende ingrediënten die goed passen bij de witte romige basis:

  • Zongedroogde tomaatjes / pesto / geroosterde pijnboompitjes (aan het eind toevogen)
  • Pesto / geroosterde paprika
  • Champignons / spekjes
  • Spinazie / zwarte olijf

Heb jij zelf nog andere favoriete combinaties zonder kaas? Leuk als je die zou willen toevoegen bij de reacties onder dit blogje!

Dit artikel is voor het eerst op italiëplein gepubliceerd in 2016Wij updaten onze blogs continu om onze informatie aan jou lekker vers te houdenNiemand houdt immers van niet verse pizza… Deze pagina is in januari 2024 geupdate.