Op verreweg de meeste pizza’s zit kaas. Maar wil je pizza zonder kaas maken, dan heb ik in dit blogje een paar goede recepten voor je.

Pizza zonder kaas

Het kan zijn dat je een keer een minder vette pizza wilt maken en daarom de kaas weg wil laten. Maar ook een allergie voor kaas kan je dwingen om de kaas links te laten liggen.

Vanzelfsprekend is de makkelijkste oplossing om een lekker pizza recept uit te zoeken en de kaas uit het recept weg te laten.

Maar ik vind het leuk om in dit blogje een aantal pizza’s voor je op een rij te zetten waar sowieso geen kaas aan te pas komt. Want die pizza’s zijn er…

Witte of rode pizza

In Italië worden pizza’s ingedeeld in “witte pizza’s” (pizze bianche) en in “rode pizza’s” (pizze rosse). De witte pizza’s hebben als basis iets anders als tomatensaus. De rode pizza’s hebben juist tomatensaus als basis.

Zowel tussen de witte als de rode varianten vind je pizza zonder kaas. Laat ik eens met de rode pizza’s beginnen.

Pizza Marinara

Verreweg de bekendste en meest klassieke pizza zonder kaas is zonder twijfel de pizza Marinara. Deze pizza is met slechts 4 simpele ingrediënten even simpel als lekker.

Hoe maak je de Marinara? Beleg je deegbodem met tomatensaus en verdeel er flinterdun gesneden plakjes knoflook over. Voeg verse of gedroogde oregano naar wens toe en maak je pizza af met een goede olijfolie.

Een variant op de Marinara is de pizza rossa. Beleg je deegbodem met gepelde tomaten of tomatensaus. En voeg alleen wat oregano, olijfolie en een klein beetje zout toe.

pizza zonder kaas: Pizza Romana

Pizza Romana

Een andere pizza zonder kaas is de pizza Romana. Wat heb je nodig:

  • liefst verse ansjovis (maar uit blik kan natuurlijk ook)
  • gepelde tomaten of tomatensaus (voor de basis)
  • pomodorini del Piennolo del Vesuvio
  • teentje knoflook in plakjes
  • oregano
  • olijfolie

Beleg je deegbodem met de tomatensaus of gepelde tomaten. Leg de ansjovis (gesneden en ontgraat, als je verse ansjovis gebruikt) in een mooie krans op je pizza. Voeg de plakjes knoflook toe en een snufje oregano. Leg in het midden de in partjes gesneden Piennolo-tomaatjes en maak je pizza af met een scheutje olijfolie.

Dit recept voor de pizza Romana is afkomstig uit het boek bloem water gist zout passie, met Napolitaanse pizza recepten.

Pizza zonder tomaat

Dan tot slot nog een pizza zonder kaas en zonder tomaat. De basis van deze pizza is namelijk olijfolie. Al zou je het ook een focaccia kunnen noemen…

Leg je deegbodem uit en prik er wat gaatjes in met een deegprikker. Het gaatjes prikken voorkomt dat je deeg helemaal opbolt tijdens het bakken. Normaal zorgen je tomatensaus en ingrediënten er voor dat dit niet gebeurt, maar het beleg van deze pizza is gewoon niet zo zwaar.

Besprenkel de bodem van je pizza nu met olijfolie. Voeg wat zout toe en maak de pizza af met wat gedroogde rozemarijn. In dit filmpje laat ik je zien hoe je deze pizza / focaccia maakt: