Er zijn honderden recepten te vinden om zelf pizzadeeg te maken. Maar welk recept is nou echt goed? En welke moet jij kiezen voor het aantal pizza’s dat jij wilt bakken?

italiëplein helpt :-)

Pizzadeeg basisrecept

Heb je geen zin om eerst dit hele blogje te lezen en wil je meteen aan de slag? Gebruik dan mijn  altijd werkende pizzadeeg basisrecept voor 4 pizza’s (en lees de rest van het blogje op een later moment).

Wil je geen 4 pizza’s maken, maar 1 of 3 of 8 of 20 pizza’s bakken? Lees dan verder.
Ik geef je verderop in dit blogje een formule om zelf je recept te bepalen.

Basisrecept voor 4 gemiddeld grote pizza’s van circa 30 cm:

Het mengen van de ingrediënten en het kneden van het deeg duurt circa 20 minuten.
Daarna heb je nog een paar uur rijstijd. Hoe meer tijd je jouw deeg geeft, hoe lekkerder en luchtiger je pizza wordt.

Ingrediënten voor pizzadeeg:

 • 500 gram 00-bloem (of patentbloem)
 • 300 ml lauwwarm water
 • 10 gram zout
 • 2 gram gedroogde instantgist
 • 5 gram olijfolie (optioneel)

Pizzadeeg maken:

 1. Los het zout op in het water
 2. Doe het zoute water in een kom en voeg ongeveer 10% van de bloem toe (dit komt niet heel precies). Meng tot de bloem is opgelost.
 3. Voeg nu de gist toe en de rest van de bloem en meng alles goed. Je merkt vanzelf dat het mengen vanzelf overgaat in kneden.
 4.  Kneed voor circa 10 minuten tot je een mooi glad, soepel en samenhangend deeg hebt.
 5. Laat je deeg ½ uur tot 2 uur in zijn geheel rijzen op kamertemperatuur (20 graden C.)
 6. Maak na deze eerste rijs bolletjes van je deeg: 220 gram deeg per bolletje is gemiddeld.
 7. Laat de bolletjes deeg daarna opnieuw rijzen:
     • Gebruik je (patent)bloem uit de supermarkt: laat je bolletjes dan nog 2 tot 4 uur rijzen.
     • Gebruik je speciale sterke 00-bloem voor pizza? Laat je deeg dan na de eerste rijs nog 6 uur rijzen.

Als de rijstijd erop zit kan je pizza’s gaan maken.

basisrecept pizzadeegPizzadeeg recepten omrekenen

Het bovenstaande pizzadeeg basisrecept is al heel fijn en werkt altijd. Toch krijg ik vaak vragen van mensen wat ze moeten doen als ze meer of juist minder pizza’s willen maken dan in hun recept staat?

Kan je de ingrediënten bijvoorbeeld zomaar halveren? Of juist verdubbelen?

Eigenlijk wil iedereen het liefst een pizzadeegrecept dat precies werkt voor het aantal pizza’s dat jij die dag wilt bakken. Toch?

De ene keer 4 pizza’s, de andere keer 6 pizza’s… dat wordt omrekenen
Thuis voor je gezin bak je misschien 3 of 4 pizza’s op een avond. Maar als je vrienden te eten hebt worden dat misschien wel 6 pizza’s of 8. Dan moet je toch je pizzadeegrecept weer gaan omrekenen…

Het volgende deel van dit blogje maakt vanaf nu alle andere pizzadeeg recepten overbodig!

En het maakt daarbij niet uit hoeveel pizza’s je wilt maken. Het recept past zich altijd aan aan jouw wensen. Of je nou 2 pizza’s wilt bakken of 100.

Dat komt door mijn PIZZADEEGFORMULE :-)

Je hebt dan altijd de juiste verhoudingen voor al je ingrediënten.

Mooi toch?

Het geheim is dat de formule niet uitgaat van vaste hoeveelheden (zoals de meeste recepten), maar van verhoudingen tussen de ingrediënten.

En het mooie is: die verhoudingen kloppen altijd! Hoeveel pizza’s je ook maakt.
pizzadeeg basisrecept formule

MIJN PIZZADEEG BASISRECEPT FORMULE

Het grootste geheim van zelf pizza maken is snappen dat de ingrediënten voor jouw pizzadeeg – bloem, water, gist en zout – altijd in vaste verhoudingen tot elkaar gebruikt worden.

Je hoeft dan eigenlijk nog maar 1 ding te onthouden, en dat is dat 1.000 gram bloem goed is voor 8 gemiddeld grote pizza’s. Op basis hiervan kan jij snel bepalen hoeveel bloem je nodig hebt voor het aantal pizza’s dat jij wilt bakken:

250 gram bloem = 2 pizza’s*
500 gram bloem = 4 pizza’s*
750 gram bloem = 6 pizza’s*
1.000 kg bloem = 8 pizza’s* etc…

* Het precieze aantal pizza’s dat je uit een kilo bloem haalt, ligt een beetje aan hoe groot jij jouw deegbolletjes maakt. Een bolletje deeg van 220 gram levert een gemiddeld grote pizza op van 30 cm in doorsnede.

Als je weet hoeveel pizza’s je wilt maken en hoeveel bloem je nodig hebt, dan zijn de overige ingrediënten altijd een afgeleide van de hoeveelheid bloem.

Ingewikkeld?

Nee hoor.

Ingrediënten voor pizzadeeg hebben vaste verhoudingen tot elkaar

Je hoeveelheid bloem is altijd 100%.

Voor de overige ingrediënten gelden altijd de volgende percentages ten opzichte van de bloem:

BLOEM: 100%
WATER: 56% tot 80%
GIST: 0,05% tot 0,4%
ZOUT: 1,5% tot 3%
OLIE: 1% tot 3%

Ik geef je een korte toelichting per ingrediënt:

WATER:

De hoeveelheid water in je deeg wordt de “hydratatie” genoemd. Hoe langer je pizza in de oven ligt, hoe meer vocht er uit je deeg verdampt. En hoe krokanter / droger je pizza wordt.

Bak je in een houtoven (je bakt de pizza dan kort en op hoge temperatuur), dan kan je wat minder water gebruiken (56-60%) dan wanneer je in een gewone keukenoven bakt. In dat laatste geval kan je bijvoorbeeld 60-65% water toevoegen. Je kan tot wel 80% hydratatie gaan, maar je deeg wordt dan wel slapper / natter. Het is leuk om hier een beetje mee te experimenteren tot je het voor jou perfecte % hebt gevonden.

GIST:

Gist is misschien wel het lastigste ingrediënt voor je pizzadeeg. Er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel gist je kan gebruiken, zoals de temperatuur. Belangrijk om te weten is in ieder geval dat er verse en gedroogde gist bestaat.  Als je deeg maakt op de klassieke manier (op kamertemperatuur), dan kan je 0,4% aanhouden, dat gaat eigenlijk altijd wel goed. Ik ga in de formule overigens uit van instantgist.

ZOUT:

Je deeg heeft zout nodig. Het kan echt niet zonder. Je kan wel zelf een beetje spelen met de hoeveelheid. Het minimum voor een goed deeg is 1,5% zout. In Napolitaanse pizza zit 3% zout. De een vindt dat heerlijk, de ander te zout. Dat is dus helemaal aan jou.

OLIE:

In Napolitaans pizzadeeg zit geen olie. In Romeinse pizza zit juist wel olie. Het is dus aan jou of je een beetje olie wilt gebruiken. Bak je in een elektrische oven? Dan zorgt een beetje olie voor een mooie kleur van je deeg als je jouw pizza bakt.

SUIKER:

Suiker zie je vaak staan in recepten, maar het hoort eigenlijk niet thuis in pizzadeeg. Omdat alles tegenwoordig snel snel snel moet – ook het rijzen van deeg – wordt er suiker toegevoegd. De gist gaat dan harder werken. Maar het hele idee van een smaakvolle en luchtige pizza is dat je het deeg de tijd geeft om smaak en textuur te ontwikkelen. Suiker is vals spelen. Al geeft het ook wat kleur aan je deeg tijdens het bakken.

Nu je alle percentages van de ingrediënten weet, gaan we nog even snel terug naar het recept waar ik dit blogje mee ben begonnen. Ik zet er nu even alle formule percentages bij voor je:

500 gram 00-bloem = 100%
300 ml water = 60% hydratatie
10 gram zout = 2%
2 gram gedroogde gist = 0,4%

Heb jij nog vragen over dit blogje? Of over de pizzadeegformule? Stel jouw vraag gerust hieronder in de reacties. Ik reageer op alle vragen.

Wil jij ook graag betere pizza’s leren bakken?
Dan is mijn pizza workshop misschien wel iets voor jou?

Pizza workshop