Hoe maak je pizzadeeg in een broodbakmachine? Ik help je op deze pagina graag op weg met heel veel nuttige tips en een paar belangrijke aanwijzingen. En ik geef je als leuke bonus een goed pizzadeegrecept plus enkele leuke variaties die je meteen kunt uitproberen.

Het belangrijkste dat je op deze pagina te weten komt is dit:

  • het programma om pizzadeeg te maken in een broodmachine is vaak erg kort, eigenlijk te kort voor pizza
  • voor goed pizzadeeg kies je liever voor een langer durend programma
  • negeer de optie ‘pizza’ op je broodbakmachine als deze korter is dan 1 1/2 uur
  • als je plaatpizza maakt, dan kan je het deeg daarvoor helemaal in de broodmachine maken
  • als je een gewone ronde pizza wil bakken, dan moet je het deeg uit de broodbakmachine eerst nog opbollen

Deeg maken in een broodmachine

pizzadeeg broodmachine: deeg knedenDe meeste broodmachines hebben verschillende menuopties voor het maken van deeg en het bakken van brood. Omdat je jouw broodbakmachine vooral gaat gebruiken om pizzadeeg te maken, en niet om jouw pizza daadwerkelijk te bakken (dat doe je in de oven ga ik vanuit), zijn met name de deegopties in het menu van je machine interessant voor het maken van pizzadeeg.

Zelf heb ik een Panasonic broodbakmachine die ik hier als voorbeeld zal gebruiken. Maar het maakt voor alle tips en recepten op deze pagina niet uit met welke broodmachine jij werkt. Broodbakmachines zijn aardig universeel in de manier waarop ze functioneren en deeg maken.

Het menu ‘deeg maken’ op mijn Panasonic geeft mij verschillende opties. Tussen haakjes staat hoe lang mijn broodbakmachine doet over het betreffende programma. De duur van het programma is best heel belangrijk, daar ga ik zo wat meer over uitleggen. Maar dus eerst even de deegopties op een rij die mijn broodmachine aanbiedt:

  • Basis (2 uur 20 minuten)
  • Volkoren (3 uur 15 minuten)
  • Rogge (2 uur)
  • Frans (3 uur 35 minuten)
  • Pizza (45 minuten)
  • Brioche (1 uur 50 minuten)
  • Speciaal (2 uur 45 minuten)

Je bent misschien geneigd om voor pizzadeeg de optie “Pizza” te kiezen in het menu. Dat kan…maar de grap is dat je met ALLE hierboven genoemde menu opties pizzadeeg kunt maken :-)

Sterker nog, sommige opties in het menu zijn zelfs beter dan de “Pizza” optie…

Pizzadeeg maken in een broodbakmachine

Op de meeste broodmachines zit een aparte functie voor pizzadeeg. Opvallend genoeg is op mijn broodbakmachine de optie voor “Pizzadeeg” meteen ook de kortste optie: slechts 45 minuten.

Waarom is dat opvallend?

Nou, pizzadeeg wordt juist veel beter als je het langer de tijd geeft om te rusten en te rijzen. Alle tijd die je jouw pizzadeeg gunt om te rusten en te rijzen, zorgt ervoor dat er meer smaak ontwikkelt in jouw deeg. En het pizzadeeg wordt door het lange rusten ook lichter verteerbaar. Dat levert straks een pizza op die niet zwaar op de maag ligt.

Pizzadeeg maken in 45 minuten is misschien een makkelijke en lekker snelle optie, maar eigenlijk is 45 minuten voor goed pizzadeeg veel te kort.

Hoe maakt een broodbakmachine pizzadeeg?

pizzadeeg broodmachine: ingredienten mengen

Voor dit artikel heb ik pizzadeeg gemaakt in mijn broodmachine zodat ik jou kan laten zien hoe de machine het deeg maakt. Ik heb mijn ingrediënten afgewogen (zie het recept hieronder) en de “Pizza” optie van 45 minuten geselecteerd in het menu.

De broodmachine maakt het deeg dan als volgt:

Minuut 45 tot 42:
De machine warmt op en mengt de ingrediënten. De deeghaak draait langzaam, met kleine pauzes tussen de omwentelingen.

Minuut 42:
Ik heb alle ingrediënten voor mijn pizzadeeg (water, zout, bloem en gist) in een vaste volgorde allemaal in de kom van de machine gedaan. Als jouw machine een apart bakje heeft voor de gist, dan kan je die ook daarin doen. Mijn machine begon in minuut 45 meteen met het mengen en pakt dan in minuut 42 de gist uit het gistbakje erbij.

Minuut 42 tot 27:
De machine warmt op en kneedt het deeg. De deeghaak draait nu snel en aan een stuk door.

Minuut 27 tot 20:
De broodmachine is lekker warm en laat het deeg nu rusten.

Minuut 20 tot 15:De broodbakmachine kneedt het deeg nogmaals door.

pizzadeeg broodmachine: temperatuur deeg

Minuut 20 tot 0:Het deeg ligt te rusten.

Of je in het menu nu kiest voor de optie “Pizza” of voor een van de andere deegopties, de opbouw van het deegprogramma zal min of meer steeds hetzelfde zijn. Alleen de tijden variëren per onderdeel uiteraard als het betreffende menu langer duurt.

Wat de broodbakmachine trouwens perfect doet, is zorgen dat jouw pizzadeeg de optimale temperatuur heeft: ergens tussen de 23 en 27 graden.

Welk deegprogramma op de broodbakmachine is het beste voor pizza?

Ik geef je meteen het antwoord op deze vraag. Mijn advies is: kies het langst mogelijke deegprogramma. Voor pizzadeeg geldt: hoe langer, hoe beter. Het maakt niet uit of dat deegprogramma Frans, Brioche of volkoren heet. Het gaat niet om de naam, veruit het belangrijkste is hoe lang het programma duurt.

Als je een broodbakmachine zou vergelijken met een vaatwasser, dan is in mijn broodbakmachine het pizzadeegprogramma van 45 minuten vergelijkbaar met het menu in de vaatwasser voor een snel afwasje. Zou je veel vuile vaat op zo’n kort menuutje draaien, dan heb je kans dat niet alles schoon uit de machine komt.

Met de pizzastand op de broodmachine is dat vergelijkbaar: je krijgt in 45 minuten gewoon niet het beste pizzadeeg.

Gelukkig is dit wel vrij makkelijk te omzeilen door voor een langer deegprogramma te kiezen. Jij hoeft daar niet gek veel anders voor te doen. Alleen iets eerder de broodmachine aanzetten.

Plaatpizza of ‘gewone’ ronde pizza

Als je nog niet zoveel ervaring hebt met zelf pizzadeeg maken, dan heb je misschien niet in de gaten dat jouw broodbakmachine jou – zonder dat je het weet – een klein beetje in de maling neemt :-)

Aan het einde van het gekozen deegprogramma hoor je een piepje en zegt jouw machine eigenlijk: “Je deeg is klaar.”

Maar het is eigenlijk niet aan een machine om dat voor jou te bepalen… Het ligt er namelijk maar net aan wat jij van plan bent te gaan doen met jouw pizzadeeg.

Als je een plaatpizza wilt maken, dan kan je prima het deeg rechtstreeks uit je broodmachine op een bakblik uitspreiden, beleggen en je plaatpizza vervolgens afbakken in de oven. Als je daarentegen een ‘gewone’ ronde pizza wilt gaan maken, dan volgt er na het deeg maken in de broodbakmachine nog een tweede stap: deegbolletjes maken.

Pizzadeeg kent een bulkrijs en een 2e rijs

Voor een ‘gewone’ ronde pizza, die je bijvoorbeeld bakt op een pizzasteen in de elektrische oven, of in een (houtgestookte) pizzaoven, moet je van je pizzadeeg eerst nog aparte bolletjes maken, het zogeheten ‘opbollen’. Dit is een belangrijke stap, want hoe beter je de deegbolletjes opbolt, hoe makelijker het wordt om er straks een mooie ronde pizzabodem van te maken.

Als je een gewone pizza wilt maken, dan gebruik je de broodmachine dus voor het deeg maken en voor de bulkrijs. Met bulkrijs wordt bedoeld dat je het gemaakte deeg in zijn geheel een bepaalde periode laat rusten. Deze rusttijd zit standaard opgenomen in het programma van de deegmachine, zoals je hierboven hebt kunnen lezen.

Heb je eenmaal bolletjes gemaakt van je grote bulk deeg, dan moet je deze bolletjes wel minimaal nog een half uur (ook hier geldt: langer is beter) laten rusten. Doe je dat niet, dan zal je merken dat je deeg aanvoelt als een elastiek als je er probeert er een ronde bodem van te maken. Het deeg veert dan snel terug. Dat is een teken dat je deeg niet lekker relaxt is. Geef de bolletejs dus even de tijd om zich te ontspannen.

Hoe lang je jouw bolletjes deeg moet laten rusten, hangt af van de pizzabloem die je hebt gebruikt.

Je kan jouw deegbolletjes trouwens het beste laten rusten in bijvoorbeeld een handig deegkratje die je af kan sluiten met een deksel. Doe je dat niet, dan droogt je deeg uit en krijg je een hard laagje op je deeg.

Pizzabloem voor korte en voor lange rijstijden

Ik zal het hier niet te ingewikkeld maken voor je. Maar als je pizzadeeg gaat maken, heb je keus uit bloem die geschikt is voor korte rijstijden of bloem die geschikt is voor lange rijstijden. Vrijwel alle tarwebloem uit de supermarkt is bijvoorbeeld alleen geschikt voor kortere rust/rijstijden (maximaal 2 tot 3 uurtjes) en is dus NIET geschikt voor langere rust- en rijstijden (alles boven de 4 uur).

Wil je hier alles van weten, lees dan ook eens mijn artikel over de sterkte van pizzabloem.

Wil je pizzadeeg maken met langere rusttijden – waar je deeg smaakvoller en lichter verteerbaar van wordt – dan moet je een speciale pizzabloem gebruiken zoals de Cuoco of Pizzeria van het merk Caputo of de Napoletana of Superiore van het merk Le 5 Stagioni.

Recept voor pizzadeeg in de broodmachine

pizzadeeg broodmachine: ingredientenVoor 4 bolletjes deeg:

  • 500 gram pizzabloem
  • 300 gram water
  • 7,5 gram zout
  • 1,5 gram gist
  • optioneel: scheutje olijfolie

Werkwijze:

  • Doe het water in de kneedbak van je broodmachine
  • Voeg het zout toe aan het water
  • Doe vervolgens de bloem in de mengkom
  • strooi de gist op de bloem of doe de gist in het daarvoor bestemde gistbakje van je broodbakmachine en zet het gekozen programma aan
  • als je olijflie wil toevoegen, schenk dat dan mooi ergens in een hoekje van de mengkom

Het recept hierboven is geschikt voor het bakken van pizza in alle ovens: gasovens, elektrische keukenovens en houtovens.

Als je het leuk vindt om wat te experimenteren met je deeg, dan kan je 10 tot 15% van de witte pizzabloem eventueel vervangen door andere bloem- of meelsoorten zoals volkorenmeel, speltmeel, rogge, meergranen. De rest van het recept en de werkwijze kan je dan ongewijzigd laten.

Succes!

Heb je nog vragen over pizzadeeg maken in de broodmachne, laat dan zeker even een reactie achter onderaan deze pagina.