Pizzadeeg invriezen, kan dat? Het antwoord is simpel: ja dat kan. In dit blogje laat ik je zien op welk moment na het deeg maken je pizzadeeg het beste kan invriezen. En ook hoe je dat doet.

pizzadeeg invriezenPizzadeeg maken

Veel hobbybakkers vinden het maken (en laten rijzen) van pizzadeeg het meest bewerkelijke deel van het pizza’s bakken. Er zijn in kookboeken en op internet veel pizzadeegrecepten te vinden waar je 1 of 2 of desnoods 4 of 6 bolletjes deeg mee maakt. Voor de meesten is dat genoeg voor één keer bakken. Maar waarom zou je – als je toch al de moeite neemt om zelf deeg te maken – niet meteen wat meer pizzadeeg maken om in te vriezen? Het is best handig om wat deeg op voorraad te hebben voor als je een keer wat minder tijd hebt om deeg te maken en lang te laten rijzen.

Pizzadeeg invriezen: prima oplossing

Een voorbeeld: het officiële Napolitaanse recept voor pizzadeeg gaat uit van 1,7 tot 1,8 kilo bloem. Dat is goed voor zo’n 12 pizza’s. Voor een gemiddelde pizza-avond is dit waarschijnlijk teveel. Of je moet erg veel of erg hongerige vrienden over de vloer hebben…

Dit recept is heel goed, maar ook best even werk. Het deeg moet ongeveer 8 uur rijzen en rusten. En hoewel het invriezen van deeg voor de Napolitanen vloeken in de kerk is, vind ik het voor ons hobbybakkers een prima oplossing.

Vooropgesteld: de kou van de vriezer heeft uiteraard wel effect op je deeg. Deeg houdt – simpel gezegd – niet van -18 ºC vrieskou. Maar het voordeel van een deegvoorraad invriezen weegt beslist op tegen het nadeel. Want er is inderdaad een klein nadeel van invriezen, dat moet gezegd. Je deeg wordt er iets minder soepel van.

Pizzadeeg invriezen: het beste moment

Wat is dan het beste moment om deeg in te vriezen? Dat is op het moment dat je bolletjes van je deeg hebt gemaakt. En wanneer je deeg goed is gerezen. Ik grijp weer even terug op het Napolitaanse recept als voorbeeld. Het deeg moet in dit recept 2x rijzen. De eerste rijs is de bulkrijs. Ofwel: al je deeg rijst als een grote bol.

Na twee uur maak je van deze grote deegbol circa 12 kleinere deegbolletjes. Die rijzen volgens het Napolitaanse recept nog eens minimaal 6 uur op kamertemperatuur. Het beste moment om je deeg in te vriezen is na deze tweede keer rijzen.

Ook als je een ander recept gebruikt, geldt dat invriezen het beste is aan het eind van het rijzen van je deeg. De reden om pas op dit moment in te vriezen is eigenlijk heel logisch. Gist kan niet tegen vrieskou. De gist moet zijn werk dus al gedaan hebben.

Pizzadeeg invriezen: hoe doe je dat?

Tot slot nog een tip hoe je jouw deeg het beste in kan vriezen. Je zou de deegbolletjes meteen na het rijzen in afzonderlijke diepvrieszakjes kunnen doen en in de vriezer kunnen leggen. Maar omdat het deeg dan nog zacht is, raken je deegbolletjes uit vorm. Zeker als een een diepvrieslade hebt met grote open rasters, dan kan het maar zo zijn dat het deeg zich om dat raster heen vouwt. Als het deeg eenmaal bevroren is krijg je het dan niet meer van zijn plaats.

Beter is het om de deegbolletjes die je in wil vriezen per 2 of 3 bolletjes op een klein bakblik te leggen. Wikkel de bolletjes en het blik in vershoudfolie en zorg dat er geen lucht meer bij kan. Het blik zet je vervolgens een paar uur in de vriezer. Tot de deegbolletjes hard beginnen te worden. Eventueel kan je ze dan alsnog per stuk of met een aantal in een diepvrieszak doen. Dat neemt wel wat minder plek in dan een bakblik.

Het is ook aan te raden om de deegbolletjes voor het invriezen even te bestuiven met een klein beetje bloem. Dat voorkomt plakken bij het ontdooien.

Bevroren pizzadeeg ontdooien

pizzadeeg invriezen / bevroren pizzadeegVoor het ontdooien van je deeg, moet je ongeveer rekening houden met 2 tot 3 uur. Dit is een indicatie, en sterk afhankelijk van hoe warm jouw kamertemperatuur op dat moment is. Je hoeft niet meer te doen dan op de dag van gebruik de diepvrieszakjes of je bakblik met bolletjes tijdig uit de vriezer te halen. Je deeg moet op kamertemperatuur zijn om het te kunnen verwerken. Koud deeg werkt niet lekker.

Mocht je deeg na het ontdooien geen mooi bolletje meer zijn, dan kan je van het deeg (eenmalig) een nieuw bolletje vormen.

Laat het opnieuw gevormde deegbolletje wel altijd minimaal een half uur rusten voor je er een pizzabodem van gaat maken. Anders zijn de gluten dusdanig gespannen dat het heel lastig is om het deeg te verwerken tot pizzabodem.