Pizzadeeg kneden met de hand of met de machine?
Om maar meteen antwoord te geven op de belangrijkste vraag: met de hand pizzadeeg kneden of pizzadeeg kneden in de (keuken/deeg)machine kan allebei. Het is ook niet zo dat de ene methode per se beter of slechter deeg oplevert dan de andere manier.
Het gaat er bij het kneden van pizzadeeg vooral om dat jij leert aanvoelen wanneer jouw deeg klaar is.
Ik ga je op deze pagina daarom verder op weg helpen met een paar goede tips en trucs. Oh ja, er is trouwens wel één situatie waarin je beter wél de machine kunt gebruiken om je deeg te maken. Daar kom ik op terug.
Mengen en kneden van pizzadeeg
- Fase 1: het mengen van de ingrediënten
- Fase 2: het kneden van het deeg
Hoe lang moet je pizzadeeg kneden?


Kan je pizzadeeg te lang kneden?
Ja dat kan. Als je pizzadeeg te lang kneedt, dan wordt het uiteindelijk een soort strak gespannen elastiek. En dat is niet wat je wilt. Maar geen zorgen, als je pizzadeeg met de hand kneedt, dan zal je het roemruchte elastiek-punt niet zo heel snel bereiken. Daar moet je echt wel heel stevig en vrij lang voor doorkneden.
Anders is dit wanneer je pizzadeeg kneedt in de deegmachine of keukenmachine. Hier loert wel degelijk eerder het gevaar van overkneden. Probeer je deeg niet langer dan een kwartier te kneden in de machine. Het komt niet strak aan op de minuut, maar boven de 20-25 minuten kneden in de machine neemt de kans op overkneden wel toe.
Hoe lang moet je pizzadeeg kneden in keukenmachine?

Pizzadeeg met veel water: gebruik de deegmachine
Als je pizzadeeg maakt met veel water – de pro’s noemen dat een “nat” deeg, of deeg met een hoge hydratatie – dan ontkom je niet aan het gebruik van een deeg- of keukenmachine.
Door het vele water (70% of meer ten opzichte van je hoeveelheid bloem) is dit deeg moeilijker te bewerken. Kneden kan je het niet echt, het wordt meer “vouwen”. Deeg met veel water is een stap voor de gevorderde pizzabakker, maar zeker leuk om eens te proberen.