Pizzadeeg maken zonder gist is eigenlijk verrassend simpel. Door de gist te vervangen door een beetje bakpoeder kan je een goed pizzadeeg maken. Het is ook nog eens snel klaar.

Pizzadeeg met bakpoeder

Als je om wat voor reden dan ook geen gist wilt gebruiken (bijvoorbeeld vanwege een allergie), dan is het zeker mogelijk om zelf pizzadeeg te maken.

In een eerder blogje heb ik al laten zien hoe je pizzadeeg maakt met zuurdesem.

In dit blogje leg ik je uit hoe je pizzadeeg maakt met bakpoeder in plaats van gist. Bakpoeder bestaat meestal uit een carbonaat (zout) en een zuur. Als deze in aanraking komen met water, ontstaat er koolzuurgas. Dit zorgt voor het rijzen van je deeg. De bakpoeder neemt zo de functie van de gist over. Een verschil tussen gist en bakpoeder is wel dat bij gist het deeg zich tijdens het rijzen in smaak ontwikkelt. Met bakpoeder ontstaan er geen andere geur- en smaakstoffen.

Recept pizzadeeg maken zonder gist

Met de volgende hoeveelheden maak je 1 grote pizza van circa 40 cm doorsnede of 2 wat kleinere pizza’s:

  • 225 gram tarwebloem
  • 3 gram bakpoeder
  • 3 gram zout
  • 7,5 ml olijfolie
  • 120 ml water

Doe de bloem in een kom, meng de andere ingrediënten er doorheen en kneed het deeg een paar minuten door tot het mooi egaal is. Je kan ook een berg van de bloem maken op je werkblad. Maak in in het midden een kuiltje waar je de overige ingrediënten in doet. Werk de ingrediënten vervolgens door elkaar heen en kneed het deeg een paar minuten. Je kan dit deeg ook prima in een keukenmachine maken.

Als het deeg klaar is, laat het dan een half uurtje rusten onder wat keukenplastic. Daarna kan je het verwerken en bakken. Ik vond de smaak van het deeg eigenlijk verrassend goed. De bodem van de pizza was lekker knapperig. De smaak had wel iets weg van een matze. Die worden trouwens ook zonder gist gemaakt…

Variaties

Voor dit recept heb ik tarwebloem gebruikt. Je kan de tarwebloem eventueel ook mengen met bijvoorbeeld wat volkoren- of griesmeel voor een andere smaak. Doe dat ongeveer in een verhouding van 90% tarwebloem en 10% ander meel. Een andere optie is om eens te experimenteren met manitoba. Dit is een bloem van zeer harde tarwe met een hoog glutengehalte. Je krijgt dan een sterk en elastisch deeg.