Kan je pizzadeeg maken met melk of ei? En wat doen deze ingrediënten precies met je deeg? Het antwoord, plus een mooie ei-anekdote uit Sicilië, lees je hier.

De 4 basisingrediënten voor pizzadeeg

Om goed pizzadeeg te maken heb je niet meer nodig dan deze 4 ingrediënten:

  1. bloem (weet jij het verschil tussen bloem en meel?)
  2. water
  3. gist
  4. zout

In Napels is dit de basis van een goede pizza. Napolitanen zullen ook nooit vetstoffen zoals olijfolie toevoegen aan hun deeg, iets wat in Rome wel redelijk gebruikelijk is. Olijfolie is als keuzeoptie dus een 5e ingrediënt.

Pizzadeeg maken met melk

Er blijken pizzabakkers te zijn die zelfs nog een 6e ingrediënt toevoegen aan hun deeg.

Een van die pizzabakkers (meteen ook een van de grootste op aarde) maakt zijn deeg met melk. Om heel precies te zijn: met melkpoeder.

Wie dat is?

Domino’s.

Zo maakt Domino’s pizzadeeg (ja echt!)

Waarom zou je melk toevoegen aan je pizzadeeg?

In broodrecepten is het gebruik van melk zeker niet ongewoon, denk aan brioche, melkbrood of karnemelkbrood.

In de pizzawereld is melk als ingrediënt minder gangbaar. Maar pizzadeeg maken met melk kan dus wel.

Dit is wat melk doet in je deeg:

  • In melk zitten melksuikers. Die suikers karamelliseren tijdens het bakken en geven je deeg een mooie gebruinde kleur.

Een tweede reden om melk toe te voegen aan je deeg is deze:

  • Melk geeft een vollere, rijkere smaak aan je deeg.

Mocht je een keer willen experimenteren met het toevoegen van melk aan je pizzadeeg, let er dan even op dat je de melk tijdig uit de koeling haalt als je jouw deeg op kamertemperatuur wilt maken. Anders zorgt de koude melk ervoor dat je rijsproces flink vertraagd wordt.

Meer hierover in dit artikel:

Pizzadeeg maken met de 60-regel

Pizzadeeg maken met ei

Naast het gebruik van melk zijn er ook (hobby)pizzabakkers die ei toevoegen aan hun pizzadeeg.

Ei maakt je deeg niet alleen steviger, maar ook luchtiger. Naarmate je meer ei toevoegt, zal het deeg ook zachter worden.

Een andere functie van ei is het ‘verbinden’ van alle ingrediënten in het deeg. Het vet van met name de eidooier draagt hier aan bij. En ei geeft ook iets kleur aan je deeg tijdens het bakken.

Dit zijn trouwens precies ook de functies die olijfolie heeft. Ook van olijfolie wordt je deeg zachter en het geleidt de warmte gelijkmatig tijdens het bakken waardoor er een mooie kleur op het deeg komt.

Een ei-anekdote uit Sicilië

Een ei toevoegen aan pizzadeeg schijnt op Sicilië redelijk gangbaar te zijn. Niet zozeer om de bovengenoemde redenen, maar om een hele andere.

Naar verluidt wordt sinds oudsher op Sicilië tarwe verbouwd dat niet bijzonder eiwitrijk is. Pizzabakkers compenseren dit gebrek aan eiwit in de bloem door een ei toe te voegen aan hun deeg.