Een goede planning is voor pizzabakkers essentieel. Want jouw pizzadeeg moet natuurlijk wel op z’n opperbest zijn wanneer jíj dat wilt. Niet wanneer jouw deeg dat wil. Maar hoe plan je nou het Perfecte Pizzadeeg? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Deze handige checklist helpt:
Stap #1 is bepalen wanneer je pizza wilt bakken. Bijvoorbeeld: zaterdag vanaf 19.00 uur. Als je jouw gewenste bakmoment hebt geprikt, dan kan je terug gaan rekenen wanneer je jouw deeg moet maken (zie Stap #2).
Probeer ook alvast een beeld te hebben van het volgende:
- Schat in hoeveel pizza’s je gaat maken
- En schat in hoe lang jouw bakavond duurt (1 uur, 2 uur, langer)
Ga je voor vrienden of familie bakken? Reken dan op 1 tot anderhalve pizza per persoon. Voor (jongere) kinderen kan je uitgaan van 0,5 tot 1 pizza per persoon.
Te weinig deeg maken is jammer, dus schat het aantal deegbolletjes bij voorkeur iets aan de hoge dan aan de krappe kant. Mocht je deeg overhouden, dan kan je de overbleven deegbolletjes desgewenst invriezen. Of je maakt er alsnog even een bodem van, die beleg je met heel weinig saus en je bakt deze bodem(s) heel kort voor, tot het deeg net stevig is. Laat de bodem(s) afkoelen en vries ze dan in voor later gebruik. Je hoeft ze dan alleen nog maar te beleggen en af te bakken.
- Wil je op de dag zelf deeg maken, of juist langer van te voren?
- Laat je jouw deeg op kamertemperatuur rusten of in de koeling?
Dit zijn behoorlijk essentiële keuzes voor een pizzabakker. Want jouw keus bepaalt namelijk welke bloem je het beste kan gebruiken voor jouw pizzadeeg.
Er zijn soorten pizzabloem die geschikt zijn voor korte rust- en rijstijden van bijvoorbeeld 2 tot 4 uurtjes. En je hebt bloem die juist geschikt is voor lange rusttijden van 8 uur of nog veel langer.
Je voelt ‘m misschien al een beetje aankomen: als je op de dag zelf rond 12.00 uur deeg wilt maken voor ’s avonds, dan kan je dus geen hele sterke bloemsoort gebruiken. Je hebt dan simpelweg niet genoeg uren voor een goede rijping van je deeg. Kies in zo’n geval voor deze Classica-bloem of deze Doppio Zero.
Omgekeerd geldt: wil je jouw deeg lang laten rusten, kies dan voor een sterkere bloemsoort zoals de Superiore.
Maak je jouw deeg op de dag zelf? Begin dan op tijd. De bloem die je gebruikt bepaalt hoeveel uur rust je deeg kan hebben (zie ook het vorige punt). In dit geval maak je jouw deeg op de “klassieke” manier, op kamertemperatuur. Als je op de dag zelf deeg maakt, dan gebruik je de koeling niet. De koeling is vooral hanidg bij lange rusttijden van je deeg.
Heb je eerder in de week al deeg voorbereid voor jouw pizzabakdag? En ligt dat deeg lekker in de koeling te rusten? Haal je deeg dan tijdig uit de koeling. In dit eerdere blogje vind je daar nog wat specifieke tips voor.
Hoe lang voor het bakken moet je pizzadeeg uit de koeling halen?
Je deeg moet na het rusten in de koeling ook nog rijzen. En je deeg moet liefst op kamertemperatuur zijn op het moment dat je er een lekkere pizza van wilt maken. Anders is het stug en lastig te verwerken.
Hou bij het uit de koelkast halen van je deeg wel altijd rekening met de omgevingstemperatuur. Hoe koeler de omgeving is, hoe eerder je jouw deeg uit de koeling haalt. Is het een bloedhete zomerdag? Wacht dan juist wat langer met uit de koeling halen.
Voor bloedhete dagen geldt sowieso dat je het hele rijsproces van deeg door de warmte fors versneld wordt. Bak je in de zomer voor een grotere groep? En is het een hele warme zomerdag? Zet dan niet al jouw deeg tegelijk buiten bij de oven. Je loopt dan het risico dat je deeg “ontploft” door de warmte. Zeker als het pizza bakken wat langer duurt.
Hou altijd een werkvoorraad in de buurt van je oven, de rest van je deeg bewaar je tochtvrij en liefst op een niet al te hoge temperatuur.
Heb jij nog een specifieke vraag over jouw Pizza Planning? Stel ‘m gerust hieronder bij de reacties.