De klassieke manier om pizzadeeg te maken is met deze 4 ingrediënten:

Dit blogje / filmpje is een beetje een experiment. Want vandaag ga ik het eens helemaal anders doen. Deze keer maak ik pizzadeeg van slechts 2 ingrediënten: yoghurt en zelfrijzend bakmeel.

pizzadeeg maken van yoghurt en zelfrijzend bakmeelPizzadeeg yoghurt

Waarom ik dit een keer wil proberen? Omdat ik benieuwd ben naar de smaak. Maar ook naar de textuur van het deeg.

‘Normaal’ pizzadeeg is (als het goed is) zacht en sterk. Dit komt door de gevormde gluten in het deeg en het proces van rijzen. Daardoor kan je uiteindelijk van je deeg een mooie pizzabodem maken. Ik ben erg benieuwd of dat met yoghurt en zelfrijzend bakmeel als vervanging ook gaat lukken.

Minder zout en gist
Andere reden om dit eens te proberen: ik weet dat er veel mensen zijn die wat spaarzamer met zout of gist willen zijn in hun dieet. Dit recept is dan misschien wel een aardig alternatief.

Zelfrijzend bakmeel
Ik gebruik in het filmpje 125 gram zelfrijzend bakmeel en 250 gram (Griekse) yoghurt. Zelfrijzend bakmeel wordt ‘meel’ genoemd. Maar het is eigenlijk bloem waar wat rijsmiddel (bakpoeder) aan toe is gevoegd. De bakpoeder vervangt dus de gist uit de traditionele deegrecepten. Ik heb Griekse yoghurt gebruikt, maar iedere andere verse naturel yoghurt werkt ook.

In het filmpje heb ik tijdens het kneden nog wel wat extra zelfrijzend bakmeel toegevoegd aan de 125 gram waar ik mee begonnen ben. Anders bleef het deeg wat te plakkerig.

Ik ben benieuwd wat jullie van dit experiment vinden. Laat onder dit blogje gerust een reactie achter…