Online zijn er veel pizzarette recepten te vinden. Het valt ons op dat veel van die pizzarette recepten vaak niet best zijn. Bloggers, die aan hun adviezen te zien heel weinig verstand hebben van zelf deeg maken, geven je werkelijk de mafste pizzadeeg-tips. Ze laten je bijvoorbeeld deeg maken met héél véél gist. En ze beloven dat het deeg met een uurtje rijzen wel klaar is voor gebruik.

Onze tip: volg dit soort adviezen voor snel rijzend deeg vooral NIET op.

Met heel veel gist gaat het rijzen van je deeg inderdaad lekker snel. Maar de keerzijde is dat je straks pizza’s gaat bakken in de pizzarette die behoorlijk zwaar op de maag liggen. Dat komt omdat het deeg té snel gerezen is. Wat ons betreft niet echt een goede basis voor een gezellig avondje tafelen met elkaar.

Pizzadeeg hoort heel licht verteerbaar te zijn! Zodat je de hele avond van de mini pizza’s kunt snoepen, zonder dat je na afloop het gevoel hebt dat je veel te zwaar getafeld hebt.

Pizzadeeg Maken

Tips voor mini pizza

Wij zijn Stefan & Elkin van italiëplein. Wij maken al jaren pizzadeeg. We geven samen pizza workshops en we runnen al meer dan 10 jaar onze pizza webshop met ingrediënten en tools om zelf pizza’s te maken. En op deze website helpen wij jou nog betere pizza’s bakken.

We gaan jou laten zien hoe je wél goed pizzadeeg voor de pizzarette maakt.

Je krijgt 2 verschillende deegrecepten van ons.

Jij bepaalt wat voor mini pizza bodem jij het lekkerste vindt:

Onze recepten zijn beslist niet moeilijk of veel werk. Alles behalve.

We trekken alleen wel iets meer tijd uit voor het laten rijzen van je deeg. Dat kost jou verder geen extra moeite. En het levert je wel veel beter deeg op.

We hebben verderop deze pagina trouwens ook een hele serie tips voor lekkere toppings en smaakcombinaties voor op je mini pizza’s. Maar we starten bij de basis van een lekkere mini pizza: bij het deeg dus.

Oh ja! Als bonus hebben we straks ook nog een leuke (en makkelijke) truc voor je, waardoor jouw mini pizza’s spectaculair lekker worden.

Pizzarette recept: hoe het niet moet!

pizzarette recepten

We kunnen er niet omheen. We moeten jou eerst even laten zien hoe het niet moet…

Online vonden we namelijk een pizzarette recept van een blogger die pizzarette deeg maakt op basis van 1 kilo tarwebloem. An de bloem wordt 14 (!) gram instantgist toegevoegd. Dat zijn 2 van die kleine zakjes die je in de supermarkt in het bakschap kunt kopen. De blogger laat het deeg daarna slechts 1 uur rijzen.

Neem alsjeblieft van ons aan dat dit de aller-aller-allerslechtste manier is om deeg te maken. Deeg heeft voldoende rust nodig. Zodat in het deeg smaak kan ontwikkelen. En het deeg wordt tijdens het rusten ook lichter verteerbaar. Jij hoeft hier weinig voor te doen. Het deeg en de gist regelen dat allemaal voor jou. Het enige dat jij hoeft te doen is ze voldoende tijd geven om te rusten.

Maar dit was helaas niet het enige slechte advies van de blogger. Deze persoon had nog een tip in petto. Het is de meest bizarre deegtip die wij ooit gezien hebben. Komt ie:

“Als het pizzarette deeg klaar is, leg je het op je werkvlak en sla je eerst even het lucht uit het deeg. Paar flinke klappen werken daarvoor heel goed.”

?!?…?!?

Quizvraag: Waarom laat je deeg rijzen?

Juist, om het luchtig te maken. Waarom zou je die lucht dan weer net zo hard uit je deeg proberen te slaan? Dit is Pure Deegmishandeling.

Het plat slaan van je deeg is niet alleen zonde, het vergroot ook nog eens de kans dat de saus en de ingrediënten van je mini pizza af glijden. Dat zorgt voor een hoop geklieder.

Kortm, het is tijd voor een paar écht Goede Tips.

Pizzarette recept voor deeg

We gaan jou op weg helpen met een goed pizzarette recept voor deeg. Belangrijk om te weten is dat 2 deze ingrediënten een cruciale rol spelen in jouw deeg:

 1. de bloem
 2. het water

Wij adviseren jou om een bloemsoort te gebruiken waarmee je jouw deeg ergens tussen de 4 en 6 uur kan laten rijzen. We geven je hier 2 goede opties:

Caputo Doppio Zero bloemLe 5 Stagioni Classica bloem

Stel dat je om 19.00 uur wil beginnen met mini pizza’s bakken in de pizzarette, dan maak je bijvoorbeeld tussen 13.00 en 14.00 uur je deeg. Je laat het deeg dan rusten tot je het gaat afbakken in de pizzarette.

Luchtig pizzarette deeg

Elkin, van italiëplein

Elkin van italiëplein met een bolletje pizzadeeg.

Hou je van lekker luchtig pizzadeeg? En vind je het mooi als jouw mini pizza ook een wat bredere luchtige rand heeft? Dan is dit recept voor een luchtig pizzarette deeg echt iets voor jou.

De hoeveelheden in dit recept zijn goed voor 16 kleine deegbolletjes van 65 gram per stuk. Je kan dan een mini pizza maken van ongeveer 11 cm diameter met een brede rand.

 • 640 gram bloem
 • 385 gram water
 • 13 gram zout
 • 2 gram instantgist*
 • 6 gram olijfolie

(* Kleine hoeveelheden gist afwegen gaat het beste met een precisieweegschaaltje)

Krokant pizzarette deeg

De hoeveelheden in dit recept zijn goed voor 16 kleine deegbolletjes van 50 gram per stuk. Je kan dan een dunne, krokante mini pizza maken van ongeveer 11 cm diameter.

 • 510 gram bloem
 • Of: 460 gram bloem en 50 gram semola voor een nog krokanter deeg
 • 275 gram water
 • 10 gram zout
 • 2 gram instantgist
 • 5 gram olijfolie

Ingrediënten mengen en pizzarette deeg kneden

 • Meng water en zout.
 • Voeg een deel van de bloem toe en roer tot je een ondoorzichtig papje krijgt.
 • Voeg de gist toe en blijf mengen.
 • Voeg geleidelijk de rest van de bloem en als laatste de olijfolie toe.
 • Als het deeg vaster wordt kneed je het deeg nog circa 10 tot 12 minuten, tot het mooi soepel en glad is.

Laat je deeg na het kneden even 10 minuten (afgedekt) rusten. Dat kan in een deegkrat met deksel of op je werkblad onder een licht vochtige theedoek.

Na deze korte rust verdeel je jouw grote bol deeg in de kleine bolletjes. Probeer de bolletjes mooi op te bollen zodat de bovenkant van de bol strak en glad is. Leeg de bolletjes in je deegkrat en laat ze rusten/rijzen tot je mini pizza’s gaat bakken.

Mini pizza deeg truc

Hoe jouw mini pizza bodem smaakt, hangt voor een groot deel af van de bloem die je gebruikt. Deeg gemaakt van 100% witte bloem smaakt heel anders dan deeg gemaakt van 100% volkorenmeel.

Je kan door verschillende soorten bloem en meel te mengen jouw deeg een hele leuke smaaktwist geven. Neem als uitgangspunt een van de recepten hierboven voor luchtig of krokant deeg. Het enige dat je in het recept aanpast is dat je 10 tot 15% van de witte bloem vervangt door een andere soort bloem of meel. Dat kan alles zijn wat jou lekker lijkt:

 • griesmeel
 • rogge
 • spelt
 • meergranen
 • maismeel
 • kikkererwtenmeel
 • volkoren
 • etc.

Maak je deeg verder gewoon volgens de instructies. Ook de rijstijd blijft verder hetzelfde.

Pizzarette bodems voorbakken

Deegbodems voor mini pizza's voor de pizzaretteAls je pizza bakt in een houtoven, dan bak je op hele hoge temperaturen, vaak boven de 400 graden. Je pizza is dan met ongeveer 2 minuten klaar. Dat is anders in de pizzarette. Omdat de temperatuur waarop je bakt veel lager is, zal jouw mini pizza zeker wel zo’n 8 tot 15 minuten in de pizzarette liggen voor deze helemaal gaar is. De baktijd zal per pizzarette model mogelijk iets verschillen. En het maakt ook verschil hoe lang je de pizzarette laat voorverwarmen.

Het is een beetje aan jou om te kijken hoe je jouw pizzarette avond het liefste vorm wil geven. Je kan iedereen aan tafel van een vers deegbolletje een mooie deegbodem laten maken en deze dan beleggen en afbakken. Voor het deeg is dit de beste manier. Je mini pizza wordt namelijk het lekkerst met vers deeg dat je daarna meteen belegt en snel daarna afbakt.

Een andere optie is dat jij alle pizzarette bodems alvast voorbereidt voordat jouw bezoek komt. Aan tafel hoeven de gasten dan alleen nog wat saus en hun favoriete ingrediënten toe te voegen en de mini pizza dan af te bakken in de pizzarette.

Als je dit de handigste optie vindt, dan is onze tip om de deegbodems te maken (zie volgende paragraaf) en ze in de keukenoven alvast een paar minuten voor te bakken.

Zet in dat geval je oven op de hooogste stand en laat de oven voorverwarmen. De gemaakte pizzabodems leg je, met een dun laagje saus erop, in de voorverwarmde oven. Het liefst op een pizzasteen. Bak de bodems tot het deeg stevig is, maar nog niet volledig afgebakken. Het deeg moet dus zeker nog niet helemaal goudbruin gebakken worden.

Als ze klaar zijn laat je de bodems op een rooster afkoelen tot je ze nodig hebt.

Pizzarette bodems maken

We hebben eerder op deze pagina 2 recepten met je gedeeld voor luchtig deeg en krokant deeg. Als je van jouw deeg de pizzarette bodems gaat maken, is het goed om te weten dat je voor een luchtige bodem iets anders te werk moet gaan dan voor een krokante bodem.

Voor een krokante bodem kan je eventueel gebruik maken van een deegroller om jouw deeg mooi dun uit te rollen. Als je een deegroller gebruikt druk wel veel lucht uit je deeg, dus hou er in dat geval rekening mee dat je korst ook wat platter zal blijven tijdens het bakken.

Je kan de bodem ook helemaal met je handen maken. Dus zonder deegroller. In dat geval druk je met jouw vingers het deeg uit tot ongeveer 0,5 tot 1 centimeter van de rand. Van de rand blijf je af. Zo bolt de rand straks mooi op tijdens het bakken. Er ontstaat zo vanzelf een ‘schoteltje’. Bijkomend voordeel: jouw saus en toppings blijven door de luchtige rand mooi op het schoteltje liggen.

Als je luchtig deel wil is met de hand het deeg bewerken de enige goede manier om je bodems te maken. Zou je de deegroller gebruiken terwijl je eigenlijk een hele luchtige rand wilt, dan druk me met de roller teveel lucht uit je deeg waardoor deze niet mooi op zal bollen tijdens het bakken.

Pizzarette ingredienten

mini pizza champignon kaas

mini pizza champignon kaas

Voor pizzarette pizza’s zijn er weinig regels wat wel en niet kan als topping. Leef je uit :-)

Bekijk voor uitgebreide inspiratie zeker even ons blogje over alle Klassieke Italiaanse Pizza’s. De smaakcombinaties van deze klassiekers hebben zich al meer dan bewezen. Jij kan ze zo kopiëren.

Om je verder op weg te helpen met je toppings hebben we hier ook enkele praktische tips voor een aantal pizzarette ingrediënten :

 • Onze belangrijkste pizza belegtip: minder = meer. Probeer niet teveel ingrediënten op je mini pizza te stapelen. De toppings worden niet goed gaar als ze in lagen op elkaar gestapeld liggen. Je kan beter meer kleine pizza’s bakken met minder toppings, dan een paar mini pizza’s met heel veel beleg.
 • Verse tomaten bevatten veel vocht. Als je een dikke plak verse tomaat op je mini pizza legt, dan heb je kans dat het vocht uit de tomaat in je deeg trekt en dat je mini pizza niet goed gaar wordt. Hou het bij kleine stukjes tomaat.
 • Champignons kan je het beste in flinterdunne plakjes snijden. Als je dikke plakken of stukken champignon gebruikt dan komt daar ook veel vocht uit. En het duurt langer voor dikke stukken champignon goed gaar zijn.
 • Ook ui en paprika kan je het beste flinterdun snijden. Anders worden ze niet goed gaar tijdens het bakken. Eventueel kan je ui, paprika en champignons ook vooraf even aanfruiten in een pannetje voor ze op de pizza gaan.
 • Als je stukjes zalm op je pizza lekker vindt, voeg de zalsnippers dan halverwege het bakken toe ana je mini pizza. Anders droogt de zalm uit.
 • Snijd oliven altijd doormidden of in plakjes. Anders rollen ze gegarandeerd van je pizza :-)
 • Een paar blaadjes rucola doen het erg goed op veel soorten pizza’s. Voeg de blaadjes wel pas altijd na het bakken toe.
 • Als je mozzarella gebruikt, snij deze dan vooraf in hele kleine blokjes of reepjes. En laat de mozzarella goed uitlekken.
 • Gebruik je verse blaadjes, bijvoorbeeld basilicum of spinazie, leg dan altijd wat kaas op de verse blaadjes, dan verbranden ze niet tijdens het bakken.

Pizzarette deeg plakt aan spatel

Na het beleggen van jouw mini pizza wil je jouw pizza uiteraard gaan afbakken. En veelvoorkomend probleem is dat het pizzarette deeg plakt aan de spatel. Je mini-pizza wil dan niet los van de spatel komen. Vaak levert dit wel enige frustratie en wat geknoei op :-)

Geen nood, er zijn een paar handige trucjes om het plakken van pizzarette deeg aan de spatel te voorkomen:

 • Doe sowieso nooit teveel beleg op een minipizza.
 • Pas ook op met de hoeveelheid saus, van teveel saus gaat je deeg plakken omdat het vocht in je deeg trekt.
 • Probeer het beleggen van je pizzarette pizza niet te lang te laten duren. Het is de kunst om na het beleggen je mini pizza zo snel mogelijk af te bakken.
 • Je kan – voordat je het deeg op je pizzarette spatel legt – de spatel even heel lichtjes bestrooien met wat bloem of semola. Dat voorkomt plakken.
 • In plaats van de spatel kan je ook de onderkant van je pizza lichtjes bestrooien met bloem of semola, voordat je deze gaat beleggen. Haal wel even alle overtollige bloem weg voor je gaat beleggen.

Welke pizzarette kopen?

Heb jij nog geen pizzarette en overweeg je er een te kopen? Er zijn veel verschillende modellen verkrijgbaar. Los dat de diverse modellen verschillen in vorm en kleur, is de belangrijkste afweging die je moet maken met hoeveel personen je de pizzarette wil gaan gebruiken.

Er zijn modellen te koop voor 2 personen, 4 personen, 6 personen en 8 personen. Een uitgebreid overzicht aan pizzarette modellen vind je hier.