Verschillende soorten pizzastenen
Als je in de webshop van italiëplein een pizzasteen koopt, dan heb je keus uit verschillende soorten pizzastenen. Zo zijn er pizzastenen gemaakt van cordieriet en van klei (biscotto). Op beide soorten kan je trouwens de perfecte pizza bakken.
De cordieriet stenen zijn meestal 0,5 tot 1 centimeter dik. Omdat deze stenen niet al te dik zijn, warmen ze wat sneller op dan dikkere stenen.
De biscotto-stenen zijn dikker (2 tot 3 centimeter). Ze hebben daardoor wat langer de tijd nodig om op te warmen. Maar als ze opgewarmd zijn, houden de biscotto-stenen de warmte wel langer vast van de dunnere cordieriet stenen. Dus: als je 1 of 2 pizza’s na elkaar wilt bakken, dan is cordieriet een prima keus.
Wil je meer dan 2 pizza’s (of broden) bakken, dan is een dikkere steen een aanrader omdat deze stenen minder snel hun warmte verliezen.
Een pizzasteen in gebruik nemen en (voor)verwarmen
Een pizzasteen voor de eerste keer in gebruik nemen is heel eenvoudig. De stenen vragen geen speciale behandeling, je kan ze zo in de oven leggen voor hun eeste bakklus.
Omdat de biscotto-stenen van kleimengsels gemaakt worden, kan het zijn dat deze nog een klein beetje ‘stoffig’ zijn van het fabricageproces. Maak pizzastenen bij voorkeur nooit nat, de steen even schoonwrijven met een droge doek is meer dan voldoende. Daarna kan je de steen meteen gebruiken.
Laat een pizzasteen altijd minimaal 30 minuten voorverwarmen (op de hoogste stand). Heb je een dikke steen? Dan is 40 minuten voorverwarmen een goed uitgangspunt. Afhankelijk van de hoogste temperatuur van jouw oven kan het zijn dat je mogelijk iets langer dan de aanbevolen 30-40 minuten moet voorverwarmen voor de beste bakresultaten.
Wat is de beste plek in de oven voor jouw pizzasteen?
Onze belangrijkste tip is om de pizzasteen niet rechtstreeks op de bodem van de oven te leggen. Het is beter om de steen altijd op een ovenrek te leggen, los van de bodem van de oven. Zo kan de warme lucht het beste circuleren en de steen overal goed verwarmen. De steen kan zowel onderin als in het midden van de oven geplaatst worden. Bovenin plaatsen kan op zich ook, al heb je dan vaak iets minder ‘werkruimte’. Per oven en per ovenstand (hetelucht of boven – en onderwarmte) zullen de bakresultaten mogelijk iets verschillen.
Pizzasteen schoonmaken en tips voor gebruik en onderhoud
- Laat een pizzasteen altijd helemaal afkoelen in de oven voor je de steen schoon gaat maken
- Gebruik geen water en geen schoonmaakmiddelen om de steen schoon te maken. Vochtigheid kan namelijk leiden tot breuk van jouw steen. Het gebruik van schoonmaakmiddelen blijf je proeven als je de steen een volgende keer were gebruikt.
- Plaats de steen ook nooit in de afwasmachine
- Het beste kan je de steen schoonmaken met een droge (of heel licht vochtige) doek.
- Eventuele etensresten kan je, bijvoorbeeld met een mesje eerst even van de steen krabben.
- Eventuele vlekken in de steen als gevolg van het gebruik kan je niet meer verwijderen, die blijven zichtbaar. Erg is dit niet want de vlekken hebben geen invloed op de bakresultaten.