Voor het maken van plaatpizza heb je niet veel meer nodig dan een bakplaat, goed deeg, olijfolie, tomaten, kaas en een paar mooie ingrediënten naar keus.

Op deze pagina geven we je een eenvoudig maar fantastisch deegrecept voor plaatpizza. En we laten je zien hoe je de bodem moet maken.

Naast alle tips hebben we ook meerdere recepten en ideeën voor het beleggen van jouw plaatpizza. Dan kan jij snel aan de slag met jouw eigen versie.

Plaatpizza bodem

plaatpizza bodem makenEen goede plaatpizza valt of staat met een goede bodem. In deze paragraaf leg ik je van alles uit over het deeg. En over het maken van de bodem.

Deeg voor plaatpizza maken heeft wel wat weg van het maken van deeg voor brood of focaccia. Brood- en foccaciadeeg laat je eerst lang rijzen. Datzelfde geldt voor plaatpizzadeeg.

Hoe langer je jouw plaatpizzadeeg laat rijzen, hoe luchtiger en licht verteerbaarder het deeg wordt. En hoe meer smaak het krijgt.

Jouw plaatpizza bodem begint dus bij het maken van goed deeg. Zoals gezegd lukt dat niet met een rijstijd van een half uurtje. Wantrouw alle recepten die zeggen dat je deeg nauwelijks of maar heel kort hoeft te rijzen, bijvoorbeeld een half uurtje of een uur.

Zo’n korte rijstijd lijkt heel verleidelijk en ook lekker makkelijk, maar neem alsjeblieft van ons aan dat je deeg met iets meer rusttijd echt héél veel beter wordt.

Als je deeg maakt zonder het voldoende te laten rusten / rijzen, dan serveer je jezelf en je gasten een soort pizzabaksteen, die gegarandeerd zwaar op de maag zal liggen.


Recept voor plaatpizzadeeg

We geven je een recept voor een eenvoudig plaatpizzadeeg dat je dezelfde dag kunt gebruiken. Je kan met het deeg 1 plaatpizza maken of 2 plaatpizza’s met een dunne bodem.

De eerste rijs van dit deeg duurt 4 uur, daarna leg je het deeg op een met olie ingevette bakplaat. Daarna volgt de tweede rijs. Deze duurt 30 minuten. Daarna kan je beleggen en jouw pizza afbakken of voorbakken (en pas later afbakken).

Als je plaatpizza met een dunne bodem wilt, snij het deeg dan in tweeën en rol het deeg uit met een deegroller. En maak twee bakplaten met pizza.

Ingrediënten:

DE PIZZA ELEMENTENWil jij ook betere (plaat)pizza’s leren bakken?

Dan is het boek De Pizza Elementen absoluut een aanrader!
(+gratis verzending van je bestelling)

Of kom gezellig een keer naar de italiëplein pizza workshop.

Instructies deeg maken:

Zet een grote deegkom klaar om de ingrediënten te mengen. Doe de bloem en de gedroogde gist in de kom en meng.

Voeg beetje bij beetje het water toe en blijf je ingrediënten ondertussen mengen met een lepel. Blijf mengen tot je mengsel een mooi geheel vormt. Voeg dan het zout en de olie toe en meng tot ook deze in je deeg zijn opgenomen.

Op dit moment is je deeg vrij nat en ziet het er nog wat ruw uit. Dat hoort zo.

Deeg voor plaatpizza bevat veel vocht: 70%. Dat is nodig omdat je pizza straks 20 tot 30 minuten moet bakken in de oven (zie de paragraaf hieronder over het bakken).

Zou je minder vocht gebruiken, dan droogt je pizza uit in de oven en wordt het eindresultaat minder lekker.

Als je al wat meer ervaring hebt met deeg maken, dan zou je jouw plaatpizza ook een keer met een voordeeg zoals poolish kunnen maken. Je krijgt dan nog luchtiger deeg.

Eerste rijs

Laat het deeg na het mengen 20 minuten rusten. Kneed het dan ongeveer 30 seconden tot 1 minuut op een licht met bloem bestoven werkoppervlak. Het deeg moet glad zijn. Leg de deegbol met de naad naar onderen in een licht met olie ingevette deegkom. Dek af met een goed sluitend deksel, plasticfolie of een licht vochtige theedoek .

Zet het deeg 4 uur weg op kamertemperatuur (uitgaande van 21°C tot 23°C) voor de eerste rijs. Na 4 uur moet het deeg zijn verdubbeld in grootte.

Wil je jouw deeg liever 24 of zelfs 48 uur in de koeling laten rijzen? Check dan even mijn blogje over pizzadeeg maken via de koudetechniek.


Plaatpizza bodem vormen

Zit de eerste rijs van je deeg erop? Bestrooi je ​​werkoppervlak licht met bloem. Haal het plaatpizzadeeg voorzichtig met bebloemde handen uit de kom en leg het op je werkblad. Rek het deeg een beetje in de vorm van een rechthoek (in deze fase rek je het deeg nog niet helemaal tot het formaat van de bakplaat).

Doe wat olijfolie op de bakplaat en ook de opstaande randen. Leg het deeg op de bakplaat, sprenkel nog wat olijfolie over het deeg en verdeel het deeg gelijkmatig met je handen over de bakplaat, tot het deeg niet verder meegeeft. Laat het deeg dan 10 minuten rusten.

Daarna rek je het opnieuw verder op in de lengte en de breedte van de plaat (maar duw het deeg niet helemaal omhoog tegen de rand van de bakplaat).

Tweede rijs

Heeft je deeg de gewenste vorm? Laat het deeg dan voor de tweede rijs ongeveer 30 minuten rusten. Laat het deeg rusten op een warme plek. Ondertussen kan je mooi de oven voorverwarmen.

Oven voorverwarmen

Verwarm je oven voor op 290°C. Leg het ovenrooster net onder het midden in de oven. Heb je een pizzasteen of pizza steel, dan kan je die op het rooster leggen en mee laten verwarmen. Je kan jouw bakplaat straks dan op de steen of steel leggen om af te bakken.

Maar je kan jouw bakplaat ook gewoon op het ovenrooster zetten als je geen steen of steel hebt.

Voorbakken of meteen afbakken?

Het afbakken kan je nu meteen doen (zie hieronder). Maar je kan jouw plaatpizza desgewenst ook eerst voorbakken en pas later afbakken.

Wil je eerst voorbakken? Verdeel de tomatensaus dan over het deeg tot ongeveer een halve centimeter van de rand. Verlaag de temperatuur van je oven naar 220 graden Celsius en bak ongeveer 15 minuten tot de randen van de pizzabodem heel licht goudbruin zijn en de saus rondom licht gekarameliseerd is. De onderkant van de bodem moet licht goudbruin en krokant zijn. Het deeg moet volledig gaar zijn.

De tweede fase van het afbakken kan meteen plaatsvinden of uren later tot de volgende stap wanneer je wilt gaan serveren of eten. Doe dan nog een laagje saus op het deeg en beleg de pizza. Bak dan nog een keer tot het beleg en de bodem gaar zijn. Heel simpel.

Plaatpizza bakken

plaatpizza rode peperPlaatpizza bak je in een elektrische oven. De ideale temperatuur om te bakken is tussen de 220 en 250 graden Celsius.

Tijdens het bakken in de oven verdampt een groot deel van het water in het deeg. Dat geeft een mooie krokante bodem en korst.

Je plaatpizza is klaar na circa 20 tot 30 minuten bakken. Hoe lang je pizza precies in de oven moet liggen, hangt mede af van de hoeveelheid en de soort ingrediënten die je hebt gebruikt. Als je jouw pizza de laatste minuten goed in de gaten houdt, dan kan het niet misgaan.

Plaatpizza beleggen

Door zijn afmetingen en de vorm, is plaatpizza ideaal om half-om-half te beleggen. Of om er een groen-wit-rode pizza te maken als de Italiaanse vlag.

Beleg je plaatpizza eenvoudig of trek juist alles uit de kast, maar wees niet te enthousiast met de hoeveelheid ingrediënten. Anders wordt je pizza veel te zwaar en machtig.

Hieronder heb ik verschillende ideeën op een rij gezet voor je. Sommigen zijn echte klassiekers. Andere ingrediënten worden vaak gebruikt op plaatpizza, zoals salami, parmaham, tonijn of groente. Zo kan je genoeg inspiratie opdoen voor jouw eigen versie. Voor nog veel meer beleg-tips hebben we ook dit leuke artikel voor je over het beleggen van pizza.

plaatpizza salamiPlaatpizza salami

Salami of pepperoni, tomatensaus, rode ui, mozzarella, plakjes knoflook, oregano, chilivlokken.

Plaatpizza tonijn

Plaatpizza tonijn: tomatensaus, tonijn, rode ui / witte ui, kappertjes, olijfolie. Eventueel verse lente-ui toevoegen als de pizza uit de oven komt.

Ansjovis: tomatensaus of gesneden gepelde tomaten, venkelzaad, ansjovis, knoflook, verse rode pepers, peterselie, olijfolie en zout

Plaatpizza parmaham

  • Parmaham, tomaat, mozzarella, rucola (pas toevoegen nadat pizza uit de oven komt).
  • Parmaham en vijgen (allebei pas toevoegen nadat pizza uit de oven komt). Bakken met tomatensaus en olijfolie.
  • Parmaham, paprika, mozzarella, pesto.

Plaatpizza vegetarisch

Margherita: gepelde tomaten (fijngesneden), mozzarella, basilicumblaadjes, olijfolie en een snufje zout. Gewone mozzarella kan je meebakken. Buffelmozzarella voeg je pas toe na het bakken.

Courgette: maak met een mandoline dunne plakjes van de courgette. Leg die op je pizza, samen met wat mozzarella, olijfolie en een snufje zout.

plaatpizza aubergine

Aubergine: grill eerst plakjes aubergine. Bak de plaatpizza met op de bodem wat tomatensaus en mozzarella. Haal de pizza uit de oven en voeg dan de gegrilde plakjes aubergine toe en lekker wat blaadjes basilicum. Rasp wat Parmigiano of Grana over de pizza en maak af  met wat olijfolie en een snufje zout. En desgewenst wat groene pesto. Ook lekker met wat paprika.

Rossa: gepelde tomaten, oregano, olijfolie en wat zout.

Met aardappel: mozzarella, fijngesneden (gekookte) aardappel, olijfolie en wat zout


Heb jij vragen over zelf plaatpiza maken? Stel ze dan zeker even hieronder bij de reacties. Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. We sturen je alleen onze reactie op jouw vraag.