Pompeii heeft er enige tijd op moeten wachten, maar vandaag gaat het langverwachte Grande Progetto Pompei van start. Voor dit 'Grote Pompeii Project' is in totaal 105 miljoen euro beschikbaar gesteld door de Italiaanse regering en de EU. Het geld is bedoeld om achterstallig onderhoud weg te werken en de archeologische opgraving te behoeden voor verder verval. Ook de toegankelijkheid van het park zal worden verbetered.

Restauratie Pompeii

Volgens Italiaanse media is Pompeii een symbool geworden voor het falen van de Italiaanse staat als het gaat om het behoud van dit belangrijke erfgoed. In 2010 werd het park getroffen door een aantal hagelstormen die veel schade aanrichtten. En eind 2011 werd Pompeii geteisterd door zware regenval. Ook deze buien veroorzaakten veel schade. Zo viel er onder andere een stuk pleisterwerk van de antieke Tempel van Jupiter en ook een stuk van een muur brak af. Deze voorvallen hebben bij critici de twijfel vergroot of Italië wel in staat is om Pompeii te behoeden voor verder verval.

Herstel Pompeii 

Vorig jaar beloofde de Italiaanse premier Mario Monti in de lente dat het Pompeii-project de beschadigde delen van de antieke stad zou herstellen. Hij voegde daar aan toe dat hiervoor gekwalificeerde, eerlijke bedrijven zullen worden ingeschakeld voor de werkzaamheden. Het is een poging om de georganiseerde misdaad in dit project buiten de deur te houden.