Het vergaan van het cruiseschip Costa Concordia heeft Italië een nieuw protest t-shirt opgeleverd

Eind jaren ’90 werden in Italië strengere controles ingevoerd op het dragen van een autogordel. Al snel waren er t-shirts verkrijgbaar met een voorgedrukte autogordel om de politie om de tuin te leiden. Ludiek protest. Ter vergelijk: in Nederland krijg je een T-shirt als je de gordel juist wel om hebt.

Vado a bordo, cazzo!

De Italianen hebben nu het protestshirt ‘vado a bordo, cazzo!’. Op de site waar het shirt te koop is (navraag door italiëplein leert dat bestellingen ook naar Nederland worden verstuurd) staat het Italiaanse protest als volgt verwoord:

´Ga aan boord, lul!´ is de zin uitgesproken door de kapitein van de kustwacht, Gregory De Falco, op de avond van de tragedie met de Costa Concordia. Maar het is niet alleen dat.

‘Ga aan boord, lul!’ is niet zomaar een order. Het is een kreet van degenen die Italië die niet willen buigen voor de moeilijkheden. Wie, ondanks alles, nog steeds zijn plicht doet.

Het zijn de woorden die ieder van ons, minstens een keer in je leven, wilt schreeuwen in iemands gezicht. Het is een gebod te spuwen in het gezicht van degenen die geen belasting betalen.

Het is een boodschap uit te drukken met trots. Om aan te tonen wat mogelijk is om anders te zijn. In de eenvoud van het dagelijks leven.'