De Italiaanse jazz-zanger Raphael Gualazzi werd tweede op het Eurovisie Songfestival in Dusseldorf

Jazzppianist Raphael Gualazzi, winnaar van de jongerenfinale van de 2011-editie van het muziekfestival Sanremo, is gekozen als Italiaanse afgevaardigde voor het Eurovisie Songfestival in Düsseldorf.

61e Sanremo-festival

Tijdens het 61e muziekfestival van Sanremo won Gualazzi (29) met het zelf geschreven lied 'Follia d’amore' (‘waanzin van de liefde) al drie prijzen: hij won de jongerenfinale, hij kreeg de radio- en tv-prijs toebedeeld en werd door de critici beloond met de Mia Martini Award, vernoemd naar de Italiaanse zangeres Mia Martini, die Italië in 1977 en in 1992 vertegenwoordigde tijdens het Eurovisie Songfestival.

Gianni Morandi

Gualazzi’s vierde prijs bestond eruit dat een speciale jury hem aanwees als Italië’s Songfestivalvertegenwoordiger. Voorafgaand aan het Sanremo-festival was aangekondigd dat niet perse de winnaar naar Düsseldorf gestuurd zou worden. De uitverkiezing van Gualazzi werd door Sanremo-presentator Gianni Morandi bekend gemaakt. Morandi vertegenwoordigde Italië in 1970 bij het Songfestival.

Het is intussen 14 jaar geleden dat de winnaar van Sanremo Italië vertegenwoordigde tijdens het Eurovisie Songfestival. De laatste keer was in 1997: Jalisse zong toen 'Fiumi Di Parole'.

´Follia d’amore´

Gualazzi heeft nog niet bekend gemaakt of hij ´Follia d’amore´ ook tijdens het Songfestival zal zingen, of een ander nummer van zijn op 16 februari verschenen album 'Reality and Fantasy'. Van het album is zowel een Italiaanse als een Engelstalige versie verkrijgbaar

Het is nog de vraag of Gualazzi het op 14 mei tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival zal opnemen tegen onze eigen 3J’s. Op 12 mei strijden 18 landen, waaronder Nederland, om een finaleplaats op 14 mei. Italie is daarvoor al geplaatst.

Urbino

Raphael Guallazzi werd geboren in Urbino op 11 november 1981. Hij studeerde aan het Conservatorio Rossini in Pesaro. Zijn muziek is een combinatie van blues, soul en jazz, aangevuld met moderne invloeden van artiesten zoals Jamiroquai en Ben Harper. Het grote publiek leerde Gualazzi kennen met zijn cover van het jaren ’70-nummer 'Don’t stop' van Fleetwood Mac dat de soundtrack werd van een tv-commercial van de Italiaanse oliemaatschappij ENI. Gualazzi’s eerste EP, met daarop een viertal liedjes, haalde de top van de hitlijsten op iTunes.