Bloedgeld gaat over het Nederlandse stel Wessel en Sanne. Samen kopen ze in een slaperig dorpje in het zuiden van Italië een oude boerderij met een olijfboomgaard (Casa al Sole), al is dat welgeteld meer de droom van Wessel dan van Sanne. Maar zij gunt hem een kans om zijn Italiaanse droom waar te maken en na een grondige verbouwing is het de bedoeling om een aantal appartementen te verhuren. Dat lukt niet erg, de enige gast is de Italiaan Giorgio, die uiteraard een (dubbel)rol speelt in het verhaal.

Bloedgeld - Edward HendriksBloedgeld

Auteur: Edward Hendriks
Beoordeling italiëplein: ****
Pluspunt: de auteur heeft zelf in Italië (Napels) gewoond wat je terugleest in details in het boek, zoals de beschrijving van een vluchtpoging van Wessel door de straten van de stad.
Minpunt: als je houdt van personages met veel diepgang, dan zou je de personages in Bloedgeld als oppervlakkig kunnen ervaren. Daar staat tegenover dat als je niet houdt van eindeloze details en ellenlange beschrijvingen (zoals ik) dit een prettig leesbaar boek is waar de vaart goed in zit (en blijft zitten)

[Bestel Bloedgeld bij bol.com]

 

Italiaanse droom

Omdat de Italiaanse droom van Wessel en Sanne voorlopig vooral geld- en kopzorgen oplevert – een van de eerste huurders had een appartement gehuurd, maar het gebruikt voor duistere zaken en de rekening niet betaald – besluit Wessel vrij snel in het boek bij Giorgio aan te kloppen om wat geld van hem te lenen.

Straatje in het historische centrum van Napels

Straatje in het historische centrum van Napels. Foto: Jeff Kerwin

Lucratieve opdracht
Buiten het medeweten van Sanne heeft die een lucratieve opdracht voor Wessel: twee Nederlandse zakenmannen (De Boer en Willemsen) een weekend lang rondleiden door Napels. Opbrengst voor Wessel: €10.000. En een hoop nieuwe problemen.

Scheermes & slaappillen
Vanaf dit punt draait het in Bloedgeld om een scheermes, slaappillen, barvrouw Sofia van het plaatselijke koffiebarretje in het dorp, cocaïne en de belangrijkste deadline die tekstschrijver Wessel ooit in zijn leven heeft moeten halen.

Edward Hendriks

Bloedgeld is het debuut van Edward Hendriks [hier een link naar zijn facebook-pagina], die zelf in het dagelijks leven copywriter is en een periode in Napels heeft gewoond. Al is het boek fictie, in het personage Wessel herken je duidelijk een aantal elementen uit het leven van Hendriks. 

Een mooi debuut
Hendriks' heeft een mooi debuut geschreven. Enerzijds wordt de spanning van het verhaal zorgvuldig opgebouwd (die blijft na de eerste paar hoofdstukken aanwezig tot en met de laatste pagina), anderzijds is er ook voldoende ruimte voor de Italiaanse sfeer die bij dit verhaal hoort. Een prima combinatie.

[Bestel Bloedgeld bij bol.com]