Saskia Balmaekers is verslaafd aan Italië. Haar verslaving komt al zo´n twee jaar lang tot uiting in blogjes op haar prijswinnende website Ciao Tutti (zowel in 2010 als in 2011 won de site een Travvie Award in de categorie reisverslagen).

Een ontdekkingsblog

Balmaekers noemt haar site een ontdekkingsblog, en dat is ook precies waar ze goed in is. Balmaekers spreekt de taal en door gesprekken aan te gaan met de locale bevolking komt ze veel meer over Italiaanse steden Siena, Napels en Rome te weten dan de gemiddelde toerist. En ze komt op plekken die normaal gesproken gesloten blijven voor het grote publiek, zoals de toren van het Palazzo Vecchio in Florence. Die mocht ze beklimmen – een cadeautje van de burgemeester van Florence – nadat ze hem had geinterviewd.

Ciao Tutti - Saskia Balmaekers

Ciao Tutti het boek

Naast de site is er nu ook Ciao Tutti het boek, een selectie uit de blogs van de afgelopen twee jaar. Het boek heeft het uiterlijk van een reisdagboek, is lekker fris vormgegeven en rijkelijk geïllustreerd met foto’s uit de zes steden waar Balmaekers over schrijft. Naast de al genoemde plaatsen zijn dat Venetië en Maremma.

Caffè sospeso

In Ciao Tutti staan een heleboel lezenswaardige verhalen, waarvan je er een aantal zeker niet snel zal tegenkomen in de traditionele reisgidsen over Italië. Zoals de anekdote over de ‘ingemetselde ramen’ van de paleizen in Florence of de caffè sospeso en vallende wasmachines (vlak voor de jaarwisseling) in Napels. Het boek bevat verder een aantal recepten en adressen, bijvoorbeeld van goede restaurants of de beste pizza's (in Napels). Al met al een genot om te lezen en doorheen te bladeren.

Rest de vraag: moet je het boek kopen als je de website met enige regelmaat bezoekt? Antwoord: die twee kunnen eigenlijk prima naast elkaar bestaan. Balmaekers heeft zich er zeker niet gemakkelijk vanaf gemaakt door simpelweg een kaftje om haar blogjes te vouwen. De verhalen in het boek zijn waar nodig ingekort, herschreven én aangevuld. De artikelen in het boek vormen wel degelijk een geheel en er staan in het boek beslist ook dingen die op de site niet terug te vinden zijn.

Palio van Siena

Daar komt bij  – hoe leuk websites ook kunnen zijn – af en toe is er gewoon niets lekkerders dan in een boek bladeren en de verhalen op je af laten komen. De berichten van Ciao Tutti lenen zich hier uitstekend voor, omdat ze in veel gevallen net zo tijdloos zijn als de Palio van Siena.