Voer het woord 'pasta' aan het zoekveld van een online boekwinkel en de pastabijbels vliegen je om de oren. Een ding hebben al deze kookboeken gemeen: heel veel recepten met pasta als hoofdingrediënt. Dat moet origineler kunnen, zal grafisch vormgever Caz Hildebrand gedacht hebben toen zij met haar 'Perfecte pasta formule' aanklopte bij topchef Jacob Kennedy.

Afbeelding uit de promotiefilm van De Perfecte Pastaformule

Voor de goede orde: 'De Perfecte Pastaformule' is een kookboek. De originaliteit van het boek zit ‘m ook niet zozeer in het hoofdingrediënt. Pasta is en blijft pasta. Maar waar 99 van de 100 pastakookboeken hun toevlucht zoeken tot pastarecepten met foto’s of tekeningen van die recepten, heeft Hildebrand iets geniaals bedacht.

300 pastavormen

In dit boek geen foto’s. In dit boek geen kleurgebruik. Het boek is 100 procent zwart-wit. Dat is al een vrij originele benadering, voor een pastakookboek. Maar zoals gezegd, het boek is meer dan origineel. Het is perfect al dente. En dat zit hem in het grafisch oog van Caz Hildebrand. Voor het boek maakte Hildebrand een selectie uit de naar schatting 300 verschillende pastavormen die de wereld rijk is. Tussen de selectie zitten uiteraard een aantal voor de hand liggende pastasoorten zoals pappardelle en penne. Maar daarnaast zeker ook een aantal soorten die alleen via gespecialiseerde webwinkels of delicatessenzaken te krijgen zijn. Mafaldine bijvoorbeeld, of strozzapreti.

Grafisch beeld

Hildebrand heeft deze pastasoorten gevangen in een grafisch beeld. Haar beelden zijn strak, minimalistisch bijna, zonder opsmuk en overbodige details. Een enkele keer, zoals bij lasagne, is het beeld van de betreffende pasta eenvoudig en wat weinig verrassend (twee zwarte rechthoeken die iets over elkaar liggen), maar in alle andere gevallen is de pasta treffend getekend. Neem de bigoli (de dikkere variant van spaghetti): het perspectief is of je in het pastabuisje zit opgesloten en door de kleine ronde opening naar buiten kijkt. Mooi.

De juiste saus bij de juiste pasta

De Engelse chef Jacob Kennedy zorgde voor de begeleidende recepten in het boek. Hij verzorgt per pastasoort een stukje geschiedenis en geeft tips welke ingrediënten en sauzen het beste bij de betreffende pastasoort passen.

Als een ware Italiaan

'De Perfecte Pastaformule' [bekijk hier de Engelse trailer] is er voor iedereen die er de charme van inziet om – als een ware Italiaan – de perfecte saus en de juiste pastavorm te combineren. Het enige minpuntje is wat mij betreft dat de makers ervoor gekozen hebben om alleen een sauzenregister op te nemen. De pastasoorten staan op alfabetische volgorde in het boek. Dat vraagt veel geblader (of alle pasta’s bij naam kennen) als je de pastavorm als vertrekpunt neemt en niet de ingrediënten die je die avond wil gaan gebruiken. Voor mijn gevoel had er aan de hand van de mooie beelden van Hildebrand nog een originele index gemaakt kunnen worden op pastavorm en -naam. Maar dat is dan ook echt het enige ontbrekende detail.