Een smaakvol vormgegeven reisgids

Hartstikke leuk hoor, weer een nieuwe reisgids voor Rome. Maar dan moet er wel iets anders in staan dan in zijn honderden concurrenten. Voldoet 'De smaak van Rome: de beste adressen & de mooiste plekken' aan die verwachting?

Prachtige Rome-foto's

Toegegeven, het is een smaakvol vormgegeven boek met prachtige foto’s. Maar ja, lelijke foto’s zijn bijna niet te maken van de mooiste stad ter wereld. En er staan ook korte beschrijvingen in van Rome’s belangrijkste bezienswaardigheden. Maar jeetje, zo kort heb ik ze nog nooit gelezen.

Nee, deze gids moet het vooral hebben van de vele adresjes. Men belooft je het lekkerste ijsje in de kleine straatjes rondom het Pantheon en de beste pizza in de buurt van de Spaanse Trappen. Best handig, want lopend door Rome wil je het beste, maar weet je niet altijd waar dat te vinden. Koffie, ijs, wijn, diner: de hele dag door heb je nu de beste adressen.

Echte Romeinen

Waar de keuze voor de adressen precies op is gebaseerd, is niet altijd duidelijk. Ook is niet helder waaróm we precies daar moeten gaan zitten. Enige uitzonderingen daarop zijn de interviews met Echte Romeinen (zoals de onvermijdelijke Rosita Steenbeek en filmacteur Gianni di Gregorio). Zij vertellen je met veel enthousiasme over hun stamcafé, hun favoriete pizzeria en de beste gelateria waar je een stuk voor om wilt rijden.

De smaak van eRome

Nou wil het geval dat een mens op reis niet alles kan meenemen. De vliegtuigmaatschappij stelt eisen en ook op onze rug kan niet alles mee. De vraag is: nemen we het boek mee voor die paar adresjes, of kiezen we voor een betere reisgids? Als Rome aanvoelt als uw binnenzak, adviseer ik de reisgids mee te nemen. In alle andere gevallen: kies de app.

App

Want die is er ook. Voor €3,99 te downloaden in de App Store. Ook de app brengt je bij de leukste plekjes, maar je hoeft die 292 gram papier niet mee te zeulen. En je telefoon heb je toch bij je. De app heeft een offline navigatiesysteem, dus eenmaal gedownload hoef je niet de hele dag op internet om te zien waar je bent.

Handigheidjes

De app heeft een paar handigheidjes. Zo geeft hij, heel handig, aan welke richting je op moet lopen. Daarnaast geeft hij een indicatie van de prijsklasse en telefoonnummer voor wanneer je echt enthousiast wordt en wilt reserveren. Enkele authentieke etablissementen staan in elk geval nu op mijn to do-lijst.

App: De Smaak van Rome
Categorie: Reizen
Prijs: € 3,99
Beoordeling italiëplein: ***

Link naar app in iTunes store