De dertienjarige Anna en Francesca zijn hartsvriendinnen en staan aan het begin van een zomer die hun levens voorgoed zal bepalen. Ze zijn mooi, jong en onbezonnen en ze zijn ervan overtuigd altijd bij elkaar te blijven. Het troosteloze stadje Piombino aan de Italiaanse kust, recht tegenover het mooie toeristeneiland Elba, is het toneel van dit verhaal. Het leven van de inwoners draait vooral om het wel en wee van de staalfabriek Lucchini waar de mannen uit dit boek zich in het zweet werken.

Het boek ‘Staal’ van Silvia Avallone speelt zich af in het industriestadje Piombino (foto) in Toscane, Italie. Foto © Luciano Mortula

Een smerige, uitzichtloze wereld

Het is een smerige en uitzichtloze wereld waarin deze meisjes opgroeien en dat weten ze zelf ook. Ze lijken zich erbij neergelegd te hebben en er het beste van te willen maken. De opening van het boek zet meteen de rauwe en tegelijkertijd beeldschone toon van het verhaal.

‘Staal’ wordt terecht vergeleken met het werk van de Italiaanse bestseller-auteurs PaoloGiordano en Niccolo Ammaniti

De vader van Francesca begluurt met een verrekijker vanaf het balkon zijn dochter op het strand. Hij ziet dat haar lichaam is veranderd en dat haar bikini haar vrouwelijke rondingen laat zien. Hij wordt hels bij de gedachte dat er iemand aan haar zou kunnen zitten. Hij vloekt en commandeert zijn vrouw, slaat met zijn vuist op tafel en ’s avonds slaat hij zijn dochter bont en blauw. Anna daarentegen ziet haar vader nauwelijks, hij is altijd op pad en meestal op het `verkeerde pad’.

De hoogovens van Piombino

Haar moeder is een slimme vrouw die actief is in de plaatselijke politiek maar laat zich telkens weer inpakken door haar man met zijn vlotte babbel. Anna’s broer werkt bij de hoogovens en ontvlucht de grauwe werkelijkheid door drugs te gebruiken en stripclubs te bezoeken. Als hij op een dag een vriend mee naar huis neemt, slaat de vonk met Anna over. Dit is het begin van de vele veranderingen in het leven van de vriendinnen. De enige zekerheid in het leven van de meisjes is hun onvoorwaardelijke vriendschap maar ook die lijktop losse schroeven komen te staan.

‘Staal’ is een ijzersterk debuut

Staal is het ijzersterke debuut van filosofe Silvia Avallone. Ze beschrijft de personages enomgeving zo beeldend dat je de rook van de fabriek bijna kan ruiken en je de metaalsmaak in je mond proeft. Ze beschrijft de keerzijde van de Italiaanse samenleving met zoveel overtuiging en liefde dat je zowaar van het smerige industriestadje met zijn rauwe inwoners gaat houden. Het mooie glinsterende eiland Elba dat zo dichtbij is maar toch zo onbereikbaar lijkt, is het tastbare symbool voor de uitzichtloze situatie van de inwoners van Piombino. Een symbool waar ze dagelijks aan worden herinnerd als ze op hun met algen besmeurde strandje hun blik over zee laten dwalen.

Giordano en Ammaniti

Het boek wordt terecht vergeleken met het werk van de Italiaanse bestseller-auteurs Paolo Giordano en Niccolo Ammaniti. Hoewel haar taalgebruik poetischer en filosofischer is beschrijft Avallone ook het Italiaanse dagelijkse leven van opgroeiende tieners. Dit leven heeft niets te maken met mooie Toscaanse vergezichten en een azuurblauwe zee: la dolce vita. Geen ‘zoet’ leven in dit boek maar het bruist wel van leven en vooral van overleven.

[bestel ‘Staal’ bij bol.com]