Tutto a posto - Barbara Kleinbussink

Barbara Kleinbussink werkt al jaren als reisleidster op Sicilië. In haar pas verschenen boek Tutto a posto? schrijft ze over de geschiedenis, de culinaire tradities en de bezienswaardigheden op het Italiaanse eiland. En niet te vergeten, ze schrijft ook over de Sicilianen. Dat begint al goed met de foto die gekozen is voor het omslag. Minutenlang heb ik naar deze Siciliaan op zijn Ape zitten kijken. Zijn hoofd is iets rood van de Siciliaanse zon, zijn voeten raken de grond niet. Opperste ontspanning. Ik had nog geen letter gelezen, maar had wel direct het Sicilië-gevoel te pakken. Een schitterende foto.  

Tutto a posto: alles goed?

Het mooie van ergens vaak komen (zoals Barbara Kleinbussink op Sicilië), is dat je de tijd hebt om te reizen. Neem de Circumetnea, een boemeltreintje dat in Catania begint en langs tal van kleine dorpjes een rondje maakt om de vulkaan Etna. Dat is toch al gauw een tochtje van een uur of vijf, al kan je de route ook rustig naar eigen inzicht wat inkorten. Kleinbussink  vraagt onderweg aan een Siciliaan of het niet eng is om bovenop een vulkaan te wonen? Het antwoord: 'Vind jij het dan niet eng om in een land te wonen dat onder de zeespiegel ligt.'

De Etna

De Etna. Foto: Giovanna D'Ascenzi

Reizend om de Etna komt Kleinbussink langs een waterbron waar je lekker frizzante Etna-water kunt tappen uit een van de fonteintjes. Een man heeft een slangetje aan het kraantje gemaakt om zo wat sneller zijn benodigde 120 liter (!) water te kunnen tappen. Waarom zoveel? De man kookt er onder andere zijn pasta in.

Cactusvijg (fichi d'india). Foto: Flickr.com/Pupsy27

Cactusvijg (fichi d'india).

Italiaanse logica

Nog een anekdote: een fruitverkoper snijdt een cactusvijg open en laat die proeven. Kleinbussink krijgt nog een zakje mee voor onderweg, maar mag beslist niet betalen. 'Je hebt toch niks gekocht. Alleen geproefd. Voor proeven betaal je niet.' Italiaanse logica. En wat mij betreft is dit wat Italië (en in dit geval Sicilië) zo'n geweldig (ei)land maakt. Dit soort verhalen maken voor mij het boek omdat je heel dicht bij het echte Sicilië lijkt te komen.

Reisgids en kookboekje

Tutto a posto? houdt ergens het midden tussen een persoonlijk reisverslag aan de hand van een serie losse verhalen en een kookboek met Siciliaanse receptuur. De bezienswaardigheden en belangrijkste steden op het eiland (Palermo en Catania) worden beschreven en naast de plaatselijke culinaire tradities vind je enkele restauranttips. Je leest over de kastanjeboom van 100 paarden en over de heilige Bella Agata. Ik vind dat Kleinbussink met haar verhalen veel beter de Siciliaanse sfeer weet neer te zetten dan de meestal nogal afgepaste beschrijvingen uit de standaard reisgidsen. Er is in Tutto a posto? bovendien veel aandacht besteed aan de fotografie, die is door het hele boek gewoon erg goed. 

[bestel Tutto a posto? bij bol.com]