Het boek Vespasianus, Tribuun van Rome, is een interessant historisch boek, maar wel vooral voor mannelijke lezers vind ik persoonlijk, met alle beschrijvingen van gevechten, veldslagen en martelingen.

Vespasianus, tribuun van Rome - Robert Fabbri

Vespasianus, tribuun van Rome

Auteur: Robert Fabbri
Pluspunt: De beschrijving van het Rome van 2000 jaar geleden
Minpunt: erg bloederig

[Bestel Vespasianus Tribuun van Rome bij bol.com]  

Romeinse leger
Vespasianus is de jongste van twee broers; zijn broer Sabinus vecht in het Romeinse leger. Vespasianus woont thuis – hij is 16 – en hij houd zicht bezig met het werk op de boerderij van zijn ouders. Ze zijn een soort middenklasse met eigen terrein, een groot huis en slaven. De familie heeft ook familie in Rome, die invloed hebben op hogere sferen.

Modern Rome
Heel interessant is de hele beschijving van Vespasianus die met zijn familie naar Rome gaat. Rome, dat 2000 jaar geleden al een internationale en kosmopolitische stad was en heel modern in vergelijking met de rest van de wereld. Corruptie en vriendjespolitiek bestond al. Vespasianus viel in Rome onder de protectie van een tante, hij ontmoet er heel veel invloedrijke mensen. Tegelijk is er binnen Rome een oorlog gaande om de macht. Vespasianus en zijn oudere broer Sabinus krijgen de opdracht om het hoofd van de Praetoriaanse garde te ontmaskeren. Als Vespasianus echter wordt herkend, ontvlucht hij Rome en accepteert hij een post als tribuun van een impopulair legioen aan de grens met de Balkan. Zijn legioen verdedigt daar de grens van het keizerrijk.

De oorlog wordt bijna zijn dood, maar Vespasianus wordt uiteindelijk gered door een ketting die hij draagt, een kado van een slavin die werkzaam was bij zijn tante waar hij iets mee heeft gehad.

Recensent: Simona Barberis

[Bestel Vespasianus Tribuun van Rome bij bol.com]