Als je zelf pizza’s gaat bakken, dan hou je wel eens een bolletje deeg over. Helemaal niet erg, want vers gemaakt pizzadeeg kan je prima invriezen voor een volgende keer. Maar je kan van een overgebleven bolletje deeg ook heel eenvoudig een lekkere Italiaanse focaccia makenHieronder een recept voor focaccia uit Umbrië.

Focaccia uit Umbrië

Wat heb je nodig?

  • bolletje focacciadeeg
  • olijfolie
  • 1 kleine ui
  • een paar blaadjes verse salie, fijngehakt (gedroogde salie mag natuurlijk ook)

Bereiding:

Snij de ui in flinterdunne plakjes. Als je jouw focaccia een niet al te heftige ui-smaak wil geven, dan kan je de ui een kwartiertje in een vergiet leggen, bestrooid met een beetje zout. Daarna de ui afspoelen en droog deppen. Maar je kan de gesneden ui natuurlijk ook gewoon direct gebruiken.

Vet een kleine springvorm in met een beetje oilijfolie. Druk je bolletje deeg met je vingertoppen uit over de bodem van je springvorm. Maak je deeg zeker niet te dun. Het is ook helemaal niet erg als het deeg niet de hele bodem bedekt. Ik vind het zelf altijd wel mooi als je de kuiltjes in het deeg blijft zien na het uitdrukken van het deeg. Leg de plakjes ui op je deeg, druk ze een klein beetje aan en bestrooi met de salie. Pak je oliekannetje en besprenkel je focaccia met een klein beetje olijfolie.

Bak je focaccia in een warme oven (220 graden) tot deze mooi gekleurd is en hol klinkt als je er op klopt. Dan is hij gaar. Snij je focaccia in puntjes en eet hem warm, eventueel met nog een beetje olijfolie.

PS: focaccia is zo eenvoudig te maken, dat je zo’n heerlijk broodje zelfs kan maken als je op de camping in Italië staat. Pak een van je anti-aanbakpannetjes (in plaats van een springvorm) en vet deze in met olie. Doe verder precies hetzelfde als hierboven beschreven. Zorg alleen wel dat de hele bodem van je pannetje bedekt is met deeg. In plaats van in de oven, zet je jouw pannetje nu op een laag vuur. Dek je deeg af met aluminiumfolie en laat je focaccia rustig garen. Glaasje wijn erbij en je hebt een heerlijk zelfgemaakt borrelhapje. Pas wel op voor nieuwsgierige buren :-)

PS-2: heb je geen zin om eerst zelf deeg te maken op de camping, haal dan een bolletje deeg bij de plaatselijke (camping)pizzeria.