Toen ik eens in de keuken stond van het restaurant van mijn vriend Vittorio in Porto Palo, zei hij: ‘Maak eens wat calamari fritti voor me.’ Dus ik sneed de inktvis plichtsgetrouw in ringen, bestoof ze met bloem en liet ze in de frituurpan glijden; legde een stuk keukenpapier in een vergiet, en toen de calamariringen goudbruin waren, schepte ik ze uit de olie op het keukenpapier om ze uit te laten lekken, wat ik altijd doe als we bij de Locanda iets frituren. Vittorio keek naar me alsof ik van een andere planeet was gekomen:

Giorgio Locatelli - recept voor gebakken pijlinktvis, uit: ´Made in Sicily´

‘Wat doe je?’

‘Ik laat hem uitlekken, zodat de mensen niet te veel olie hoeven te eten.’

‘Dit is geen restaurant met een Michelinster,’ zei hij. ‘Mensen houden van olie. Daarom eten ze gefrituurde vis.’

En toen strooide hij Trapani zeezout, dat wat vochtig is en ook grauw, over de vis, hij smeet het er letterlijk overheen – vingers in de pot en hup – zodat je de korrels kon zien. Toch smaakten zijn gerechten nooit te zout, omdat de kwaliteit van het zout zo geweldig is; dat maakt de calamari fritti totaal anders.

Voor 4 personen
circa 400 g bloem
500 g calamari, schoongemaakt, in ringen of repen
plantaardige olie om te frituren
zeezout
fijngesneden bladpeterselie

Zet een bord met de bloem klaar. Wentel de calamari-ringen erdoor en schud het teveel eraf. Vul een diepe pan tot niet hoger dan eenderde met olie. Verhit hem tot 180 °C. Als u geen keukenthermometer hebt, kunt u er wat broodkruimels in laten vallen, als ze direct flink sissen is de olie heet genoeg. Frituur de calamari goudbruin, bestrooi ze met zout en peterselie.

Giorgio Locatelli - Made in Sicily

Made in Sicily, recepten & verhalen

Dit recept is afkomstig uit het kookboek Made in Sicily van Giorgio Locatelli.

Wellicht vind je dit ook leuk: 
» Win het kookboek ‘Made in Sicily’ van Giorgio Locatelli