Volgens de Napolitanen, die hun stad Napels beschouwen als de bakermat van de pizza, bestaan er eigenlijk maar 2 pizza’s, namelijk de pizza Margherita en de pizza Marinara. In dit blogje geef ik je het officiële recept voor de pizza Marinara, zoals die is opgesteld door de vereniging Associazione Verace Pizza Napoletana. Deze vereniging ziet wereldwijd toe op de Napolitaanse pizzatradities. Aangesloten pizzaioli (pizzabakkers) werken volgens strenge regels. Pizza’s die volgens de richtlijnen van de vereniging gebakken worden mogen het predikaat ‘Ware Napolitaanse Pizza’ dragen.

Recept Pizza Marinara

Recept Pizza Marinara

  • 70 tot 100 gram gepelde tomaten uit blik, bij voorkeur pomodoro pelato S.Marzano dell’Agro Sarnese-Nocerino D.O.P.
  • Je mag tomaten uit blik ook vervangen door verse tomaten, wel liefst van de volgende soorten: S.Marzano dell’Agro Sarnese-Nocerino D.O.P.; pomodorini di Corbara of pomodorino del piennolo del Vesuvio D.O.P. Roma-tomaten (pomodoro lungo tipo Roma) mogen ook
  • olijfolie (vergine of extra vergine)
  • 1 teen knoflook, in dunne plakjes gesneden
  • 0,5 gram oregano (een snufje)
  • zout (naar wens)

De gepelde tomaten uit blik moeten eerst met de hand (!) klein gemaakt worden, tot er een saus achtige substantie ontstaat. Kleine stukjes tomaat in de saus is prima. Met een lepel leg je de verse tomaten of de met de hand gemaakte saus van de tomaten uit blik in het midden van je pizza. Bedek je pizza vervolgens met de lepel in ronddraaiende bewegingen met saus, maar laat de rand (ongeveer 1 a 2 centimeter) vrij van saus.

Verdeel de dungesneden plakjes knoflook over de tomatensaus. Ook dit doe je in een cirkelvormige beweging. Verdeel vervolgens gelijkmatig de oregano en het zout (het zout mag je eventueel ook aan de tomatensaus toevoegen. Hou er rekening mee dat aan de tomaten in blik die je in Nederland kan kopen vaak ook al zout is toegevoegd.). Gebruik een oliekannetje om de olijfolie over de pizza te sprenkelen. Ook dit doe je weer in een cirkelvormige beweging waarbij je begint in het midden van de pizza en naar de rand toewekt.

Bekijk ook mijn andere blogjes als je volgens de officiële Napolitaanse regels pizzadeeg en een pizzabodem wil maken.

Buon appetito!

Zelf pizza maken

Artikelen voor zelf pizza makenIn de webwinkel van italiëplein vind je tal van handige artikelen voor zelf pizza makenZoals pizzabordendoor Napels goedgekeurde bloem type 00pizzasnijderspizzaplanken en oliekannetjes.