Onze verre voorouders gebruikten al kruiden, olijfolie en knoflook om brood, focaccia of pasta op smaak te brengen. Die gewoonte is later overgegaan op de pizza. Deze eenvoudige pizza met knoflook en olie stamt rechtstreeks af van het platte brood van onze voorouders. Het is daarmee een ware klassieker.

Ingrediënten pizza met knoflook:

Maak een pizzabodem en bak deze in een hete oven. Zodra de pizza uit de oven komt besprenkel je hem met een goede kwaliteit olijfolie en leg je er de dunne plakjes rauwe knoflook op. Zout en peper voeg je naar smaak toe.

Tips:

  • Prik met een vork of een stiproller eerst wat gaatjes in je deegbodem voordat je deze bakt. Anders heb je kans dat je deeg in de oven helemaal opbolt.
  • Voor het aanbrengen van de olijfolie kan je een oliekannetje gebruiken.

Variatie

Als je de pizza op bovenstaande manier maakt met rauwe knoflook, dan heb je een pizza aglio e oglio a crudo (crudo=rauw). Je kan als variatie ook je pizzabodem beleggen met de ingrediënten en deze daarna pas bakken. Dan maak je een pizza aglio e oglio a cotto (cotto=gebakken).

Beleg in dat geval je bodem met de schijfjes knoflook en sprenkel daaroverheen de olijfolie. Wees niet te zuinig met de olie. Voeg een klein beetje zout toe en eventueel wat oregano of rozemarijn. Na het bakken van de pizza strooi je er nog wat vers gemalen peper over.

Recept: Vincenzo Buonassisi // vertaling en bewerking: italiëplein