Ook buiten de feestdagen mag er lekker gegeten worden. Daarom dit feestlijke gerecht van gevulde varkensfilet. Mocht er wat overblijven, niet getreurd! Ook koud is dit vlees om je vingers bij op te eten. Snijd het koud wel in dunne plakjes.

Filetto di maiale farcito (gevulde varkensfilet)

Ingrediënten voor 4 personen:

500 gr varkensfilet aan 1 stuk
½ kleine ui
Knoflook
½ rode paprika
60 gr. Margarine
12 zwarte olijven zonder pit
Verse basilicum
50 gr. Gorgonzola
1 eidooier
1 eetlepel sugo al basilcum of pesto
125 gr. Ontbijtspek
4 dl. Tomatensaus
2 eetlepels kappertjes
Zout, peper en suiker
Scherp mes en rolladetouw

Bereiding

Ui en knoflook pellen en snipperen.
Paprika schoonmaken, wassen en in kleine stukjes snijden.
10 gr. Margarine verhitten en de ui, knoflook en de paprika ca. 2 minuten laten bakken.
Laten afkoelen.

Olijven in stukjes snijden.
In kopje 1/3 deel van de basilicum fijnknippen.
Gorgonzola fijnprakken.
Dooier, paprika/uimengel, olijfstukjes en basilicum erdoor mengen.
Naar smaak peper toevoegen.

Met scherp mes aan de lange kant van het vlees insnijden.
Denk eraan: aan beide kanten 1 cm van het uiteinde afblijven.
Hierdoor ontstaat een enveloppe waarin het mengsel geschept wordt.

Vlees rondom insmeren met basilicumsaus of zelfgemaakte pesto.
Bestrooien met peper en omwikkelen met ontbijtspek.
Met rolladetouw vlees om de 2 cm stevig dichtbinden.

In braadpan margarine verhitten met een scheut olijfolie.
Vlees rondom bruin bakken.
Afgedekt ca. 40 minuten zachtjes gaar braden en af en toe keren.
Intussen nog wat olijven fijnsnijden en basilicum fijnknippen.
Schaal voorverwarmen.
Vlees na braadtijd uit de pan nemen, in aluminiumfolie verpakken.
En circa 10 minuten laten rusten.

Tomatensaus door achtergebleven braadvet roeren.
Olijfplakjes, kappertjes en basilicum erdoor roeren.
Op smaak brengen met zout, peper en suiker.

Vlees in dikke plakken snijden en opmaken op een schaal.
Iets saus erover schenken en de rest erbij serveren.
Heerlijk met een salade en wat spaghetti al oilo e aglio.

Buon appetito!