In Italië heeft elke familie wel een eigen recept voor ´Spezzatino´, een traditioneel Italiaans stoofpotje waarvoor van streek tot streek de ingrediënten kunnen verschillen. Dit recept is met lamsvlees, maar Spezzatino kan ook gemaakt worden met varkensvlees. Door het stoven komen de smaken goed tot hun recht. Heerlijk met wat stokbrood en een salade.

Italiaanse stoofpot met lamsvlees: Spezzatino d’agnello alla romana

Ingrediënten

  • 700 gr lamsvlees, in blokjes van 3 cm
  • Boter
  • Olijfolie
  • 50 gr spek
  • Knoflook
  • Rozemarijn
  • 6 ansjovisfilets
  • 2 dl rode wijn
  • 1 dl groentebouillon
  • Peterselie

Bereiding Spezzatino

Verhit de boter in een braadpan samen met wat olijfolie. Bak het lamsvlees in dit boter-olijfoliemengsel tot het rondom bruin is. Voeg de gesneden spek, de knoflook, rozemarijn en ansjovisfilets toe en laat 10 minuten smoren. Voeg peper en zout naar smaak toe. Voeg de bouillon en de wijn toe, breng dit mengsel aan de kook.

Verminder het vuur en laat het vlees in 40 minuten gaar stoven. De laatste 10 minuten haal je het deksel van de pan. Strooi er wat fijngehakte peterselie over.

Varieer gerust met de ingrediënten

Wees niet bang om te variëren. Ui, tomaten, doperwtjes, paprika en champignons kunnen naar believen worden toegevoegd. Indien je geen fan bent van ansjovis kun je deze eruit laten. Voeg dat wat olijven toe voor de smaak en bite. Groen voor een wat pittiger, zwarte voor de wat mildere smaak.

Buon appetito !