De Kersttijd vraagt om een mooie en lekkere koek uit Italie: de Zelten uit Trentino. Deze traditionele Kerstkoek is een typische zoetigheid die ook wel zoete verleiding wordt genoemd!

Traditionele Kerstkoek uit Italie: de Zelten uit Trentino. Foto Federica Piersimoni

Ingrediënten voor het deeg 

50gr. rozijnen
200 gr. gedroogde vijgen in stukjes gesneden
100 gr. hazelnoten, gehakt
50 gr. zoete amandelen gepeld en gehakt
50 gr. Pijnboompitten
100 gr. gesuikerde vruchten, in stukjes ½ glas grappa
80 gr. boter
120 gr. suiker
2 eieren
200 gr. Tarwebloem
10 gr. bakpoeder
70 ml. Melk
Boter en bloem voor de bakvorm
1 eierdooier
Amandelen, noten en gesuikerde vruchten voor de garnering

Week de rozijnen in lauwwarm water, giet ze af en die ze samen met de vijgen, hazelnoten en de gesuikerde vruchtjes in een schaal. Giet de grappa hierover. Smelt de boter au bain-marie, voeg de suiker toe en roer net zo lang tot er een soepel beslag ontstaat. Klop één voor één de eieren en tenslotte de bloem en het bakpoeder voorzichtig door het beslag. Verdun het beslag met de melk. Voeg het noten-vruchtenmengsel toe en meng alles goed door elkaar.

Vet een bakvorm in met boter en bestuif deze met bloem. Doe het beslag in de vorm en bestrijk het oppervlak met de eierdooier. bak de koek op 180 ˚C in 45 minuten mooi bruin. Versier de koek na afkoeling met noten en vruchtjes. Snijd na de koek in dunne plakken en serveer deze koud.

Buon appetito!