De Kersttijd kan niet zonder lekkernijen. In Italië heeft iedere streek zijn eigen zoetigheden. Zo is “Zelten” de traditionele Kersttaart uit het gebied Trentino Alto Adige. Het is een zachte, luchtige cake, die rijkelijk gevuld wordt met gedroogd fruit, een scheutje rum of likeur en prachtig versierd wordt met noten.

Het volgende recept is eenvoudig te maken en goed voor circa 10 personen.

Voorbereiding: circa 20-30 minuten
Baktijd: 90 minuten

Ingrediënten voor het Zelten-deeg:

  • 120 gram rozijnen
  • 250-500 gram zachte gedroogde vijgen
  • 40 gram pijnboompitten
  • 40 gram gepelde amandelen
  • 40 gram walnoten
  • 40 gram hazelnoten
  • 100 gram suiker
  • 250 gram 00-bloem voor taart
  • 80 gram boter (je kan de boter evt  ook vervangen door notenolie)
  • 16 gram bakpoeder
  • 3 eieren
  • 200 ml water of melk
  • 2 borrelglaasjes rum of andere likeur, bijvoorbeeld grappa
  • Gekonfijt fruit (naar keuze)

Traditionele Kerstcake: Zelten uit Trentino, met noten en gedroogd fruitBereiding:

Week de rozijnen in lauwwarm water en giet ze af. Snij de vijgen in dunne reepjes.

Doe de vijgen en rozijnen in een kom, samen met de noten en pijnboompitten en als je wil het geconfijte fruit.

Houd van de noten een deel apart om straks de cake te versieren. Het deel van de noten dat in de cake gaat, kun je grof hakken. Voeg aan het fruit-notenmengsel de rum, grappa of likeur naar wens toe. Als je de tijd hebt, kan je dit mengsel samen met de likeur een nacht laten staan.

Scheid van de eieren de dooiers van de eiwitten en klop de dooiers met de helft van de suiker tot ze licht en luchtig worden.

Smelt de boter in een pan, bij voorkeur au bain-marie.

Voeg de gesmolten boter toe aan de geklopte eidooiers en meng goed. Voeg vervolgens het mengsel van gedroogd fruit en noten toe en blijf voortdurend roeren.

Voeg dan 200 ml water of melk toe. Meng goed en voeg nu de gezeefde bloem en bakpoeder toe.

Klop in een aparte kom het eiwit, samen met de andere helft van de suiker, en voeg dit mengsel toe aan het deeg. Neem een ​​rechthoekig (circa 20×25 cm) of rond bakblik en vet deze in. Bestrooi lichtjes met wat bloem en giet het cakemengsel erin. Verdeel goed met behulp van een spatel.

Versier de Zelten voor het bakken met amandelen, pijnboompitten, walnoten en hazelnoten en desgewenst het geconfijte fruit.

Om de Zelten mooier te maken wordt de rand vaak bedekt met amandelen en/of worden er versieringen gemaakt in de vorm van bloemen met walnoten of pijnboompitten en eventueel gekonfijt fruit.

Als je klaar bent met de versiering, bestrijk je het oppervlak van de Zelten met eigeel.

Bak de Kersttaart 90 minuten op 160 graden. Als tijdens het bakken de Zelten te donker dreigt te worden, bedek deze dan met aluminiumfolie voor het resterende deel van de baktijd.

Buon appetito & Buon Natale!