Waarom Italianen zo gecharmeerd zijn van een man als Berlusconi, zullen we in Nederland wel nooit helemaal begrijpen. Toch geeft de film 'Draquila' van documentairemaakster Sabina Guzzanti [bekijk hier de trailer van de film] het begin van een cynisch antwoord: harde propaganda en veel beloftes aan mensen die niets meer hebben.

De aarde trilt in L'Aquila

Het is in de nacht van 6 april 2009 wanneer de aarde trilt in het stadje L’Aquila. De verwoesting is enorm: de tienduizenden mensen die de aardbeving overleven, raken hun huis kwijt. Gelukkig is daar premier Berlusconi die belooft binnen 24 maanden voor iedereen een nieuw huis te bouwen. Dat moet vast lukken, dankzij al zijn ‘contacten’ in de bouwwereld.

Berlusconi brengt twintig bezoeken aan L'Aquila

Documentairemaakster (en comédienne) Sabina Guzzanti laat vervolgens in anderhalf uur zien hoe de bevolking een rad voor ogen wordt gedraaid. Berlusconi brengt ruim twintig bezoeken aan het getroffen stadje, steevast vastgelegd door een batterij camera’s, maar de bouwwerkzaamheden willen niet bepaald vlotten. Aan het einde van de film hebben sommigen inderdaad een nieuw huis, maar slechts weinigen zijn er ook blij mee.

Guzzanti heeft humor en diepgang

Sabina Guzzanti laat zien dat ze goed heeft gekeken naar de film- en verteltechnieken van Amerika’s openbaar aanklager Michael Moore. Daarin slaat ze af en toe flink door, net als haar voorbeeld van over de oceaan. Niettemin vindt ze voldoende diepgang om het 90 minuten lang interessant te houden. Ze vertelt over de propagandatechnieken van Berlusconi, en zijn vele trucjes om de wet te omzeilen (om zo de appartementen eerder klaar te hebben).

Ranzig

Wat beklijft is het beeld van een premier in nood die probeert zijn imago op te poetsen na het zoveelste schandaal rondom zijn persoon. Dat doet hij niet zelden op opportunistische en ranzige wijze. Een daarvan is dat regisseuse Guzzanti op de door Berlusconi beheerste televisie stelselmatig wordt geboycot en belachelijk gemaakt.

Draquila
Regisseur: Sabina Guzzanti
Jaar: 2010
Duur: 97 minuten
Taal: Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld