Zelf pizza bakken begint met een goed pizzadeeg. Snel daarna kom je bij de tomaten en/of de tomatensaus. Er zijn voor je pizza tal van (kant en klare) tomatensauzen en tomatensoorten verkrijgbaar. Maar als je er naar streeft om een echt authentieke Napolitaanse pizza te maken, dan kan je eigenlijk niet zonder de San Marzano tomaat.

San Marzano tomaten

San Marzano-tomaat

De San Marzano-tomaat heeft een kenmerkende langwerpige vorm. Hij geeft veel vruchtvlees en bevat veel minder sap dan bijvoorbeeld onze ‘gewone’ Hollandse tomaten. Mede om die reden wordt wel beweerd dat de San Marzano de allerbeste tomaat is om mee te koken. Een San Marzano is ieder geval erg geschikt om (vers of uit blik) tomatensaus van te maken. Of om je pizza mee te beleggen.

Het eerste zaad van de San Marzano-tomaat zou ik 1770 in Campanië (Zuid-Italië) zijn beland, als een geschenk van de onderkoning van Peru aan de koning van Napels. De tomaat werd geplant in het gebied waar nu de stad San Marzano sul Sarno ligt, op vruchtbare vulkanische bodem. Daar dankt de tomaat zijn naam aan.

San Marzano, waar te koop in Nederland?

San Marzano tomaten zijn in Nederland te krijgen, maar je moet er een klein beetje moeite voor doen. Er zijn wel webwinkels (in de webshop van italieplein bijvoorbeeld) of delicatessenwinkels te vinden die San Marzano tomaten in blik verkopen. Let in dat geval op de D.O.P.-aanduiding, dan weet je zeker dat je de ‘officiële’ San Marzano uit de Italiaanse regio Campanië hebt. Uiteraard zijn er ook (goedkopere) San Marzano-varianten zonder D.O.P.-zegel te krijgen. Die kunnen in principe overal vandaan komen.

Bij sommige groothandels (Makro bijvorbeeld) kan je (soms) ook verse San Marzano-tomaten kopen. Die komen zeker niet altijd uit Italië. Maar je hebt dan tenminste wel een San Marzano op je pizza!

Zelf San Marzano tomaten kweken

Een ander optie is om de San Marzano zelf te kweken. Er zijn tal van (online) winkels te vinden waar je zaden voor deze tomaatsoort kan kopen. Voor de prijs van 1 tot 2 euro per zakje hoef je het in ieder geval niet te laten. Van februari tot april kan je (binnen) zaaien. Vanaf ongeveer midden mei, als de kans op nachtvorst is verdwenen, kunnen de plantjes naar buiten. In augustus/september bak je vervolgens jouw pizza met tomaten uit eigen tuin.