Het Italiaanse muziekfestival Sanremo is drie dagen onderweg. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen tot nu toe:

Sanremo 2012: wisselende kijkcijfers en een boos Vaticaan

14 februari, de 1e avond

Meteen al op de eerste avond was er sprake van controverse op Sanremo. Niet zozeer door de muziek, maar door een toespraak van de Italiaanse acteur, komiek, songwriter, zanger en televisiepresentator Adriano Celentano. In zijn toespraak zei Celentano dat twee katholieke publicaties, de krant Avvenire en het populaire Famiglia Cristiana, zinloos zijn en beter gesloten kunnen worden. Dat was tegen het zere been van de Katholieke Kerk. Redacteur Marco Tarquinio van Avvenire bestempelde het optreden van Celentano als een wraakactie voor een publicatie in Avvenire waarin werd onthuld dat omroep RAI veel geld had uitgetrokken om Celentano als gast vast te leggen. Intussen zijn er voor het optreden van Celentano excuses aangeboden aan het Vaticaan

Technische problemen

Verder waren er nog wat technische probleempjes. Het systeem waarmee tv-kijkers konden stemmen op hun favoriete artiest liet het afweten, net als het Tsjechische topmodel Ivana Mrazova, die het festival zou presenteren samen met presentator Gianni Morandi. Mrazova meldde zich af met nekklachten.

Kijkcijfers

Desondanks keken er de eerste avond 14,3 miljoen Italianen naar het Sanremo-festival op tv. Omgerekend is dat bijna de helft van alle tv-kijkers op dinsdag. Vorig jaar waren de kijkcijfers op de eerste avond 14,175 miljoen.

15 februari, de 2e avond

De tweede Sanremo-avond trok 11 miljoen kijkers, minder daar waar de organisatie de lat heeft liggen (tussen de 12 en 13 miljoen). Vorig jaar keken er 11,99 miljoen mensen en dergelijke aantallen zijn voor omroep RAI bittere noodzaak gezien de hoge kosten van het festival. Volgens de bookmakers zijn Emma Marrone en Francesco Renga kanshebbers op de eindoverwinning. Andere mogelijke winnaars: Nini Zilli en Naomi. Als outsiders worden genoemd: Aris, winnares van de Italiaanse X-factor en Chiara Civello.

16 februari, de 3e avond

De derde avond staat bij Sanremo traditiegetrouw in het teken van duetten. Italiaanse artiesten zingen dikwijls samen met buitenlandse sterren. Presentator Gianni Morandi opende de avond met een virtueel duet met Frank Sinatra. Verder waren er duetten van onder andere Gigi D'Alessio en Loredana Berté, Pierdavide Carone en Lucio Dalla, de veelgeprezen band Marlene Kuntz en Patti Smith en Irene Fornaciari met Queen-gitarist Brian May, die werden begroet met een staande ovatie van het publiek. Voor Irene Fornaciari mocht dat optreden niet baten, zij viel af, net als Marlene Kuntz. Pierdavide Carone & Lucio Dalla en Gigi D’Alessio & Loredana Berté gaan wel door. 

De derde avond keken 12,7 miljoen kijkers, minder dan vorig jaar, maar toen trad Roberto Benigni op.

Vanavond

 

De twaalf overgebleven artiesten zingen vanavond hun Sanremo/liedje samen met een collega-artiest. Zo zingt Samuele Bersani met Paolo Rossi, zangeres Emma met Alessandra Amoroso en Pierdavide Carone en Lucio Dalla met Gianluca Grignani.