Het Italiaanse eiland Sardinië gaat de komende maanden verschillende van haar vuurtorens verkopen of verhuren aan private partijen. Die mogen de in ongebruik geraakte vuurtorens ombouwen tot restaurant, gallerie, museum of hotel. Sardinië kan zelf het onderhoud en de restauratie van de vuurtorens niet betalen.

De vuurtoren Capo Spartivento in het zuiden van Sardinië werd omgebouwd tot luxe 5-sterrenhotel waar in de zomerperiode een kamer met uitzicht op zee duizend euro kost. Het is op dit moment het enige vuurtorenhotel van Italië. Foto © Andy Brownish

Veel vuurtorens op Sardinië zijn eigendom van de marine of de kustwacht en zijn al jaren niet meer in gebruik omdat ze zijn vervangen door geautomatiseerde lichten. Een aantal van de torens is in redelijke staat, maar er zijn zeker ook vervallen torens waar flink (een paar miljoen euro) in zal moeten worden geïnvesteerd.

Capo d´Orso bij Palau

De vuurtorens die op de lijst staan voor een private eigenaar zijn onder andere Capo d’Orso, vlakbij het plaatsje Palau en de westelijk gelegen vuurtoren Capo Mannu, die uitkijkt over een prachtig strand waar veel gesurft wordt, maar dat alleen per boot bereikbaar is. 

De verhuur/verkoop van de torens  begint de komende maanden en staat onder de leiding van Alessio Satta, directeur van Conservatoria delle Coste della Sardegna, het agentschap dat toeziet op de kusten van Sardinië.

Capo Spartivento

De vuurtoren Capo Spartivento, in 1856 gebouwd in het zuiden van Sardinië, dient daarbij als voorbeeld. Deze vuurtoren (zie foto) werd door de Italiaanse ondernemer Alessio Raggio voor zo'n 3 miljoen euro omgebouwd tot luxe 5-sterrenhotel waar in de zomerperiode een overnachting met uitzicht op zee duizend euro kost. Het is op dit moment het enige vuurtorenhotel van Italië. Raggio betaalt de gemeente 3.000 euro huur per maand in ruil waarvoor hij de vuurtoren ruim dertig jaar lang mag uitbaten.

Het is niet de bedoeling dat alle vuurtorens zo´n luxebestemming krijgen als Capo Spartivento. Er moeten ook vuurtorenhotels komen met kamerprijzen rond de 100 of 150 euro.