Wintersport in Italië is de ideale combinatie van twee werelden. Heerlijke pistes met gezellige terrassen gecombineerd met de heerlijke Italiaanse keuken. Tijdens een wintersport in Italië staat het begrip genieten centraal. Hier neemt men net zoveel tijd voor een mooie afdaling als voor een uitgebreide lunch bij een bergrestaurant. Wie kiest voor een wintersportvakantie in Italië, kiest voor zowel goede wintersportfaciliteiten als een relaxte sfeer.

skien in italie

Cortina d´Ampezzo. Foto: Roberto Fuligni

Top wintersportplaatsen in Italië

Voor wie nog nooit op wintersport in Italië is geweest, weet niet wat hij/zij mist. De kwaliteit van de Italiaanse skipistes is van een bijzonder hoog niveau. Tel hierbij op het aantal skigebieden en pistes en je begrijpt waarom wintersporten Italië zo geschikt is voor zowel gevorderden als beginners. Hieronder enkele Italiaanse topbestemmingen:

  • Breuil-Cervina: Breuil-Cervinia heeft zich de laatste jaren ontpopt tot één van de belangrijkste wintersportcentra in het noorden van Italië. Bij diverse punten in Cervinia is er geprobeerd de onderkomens aan te passen aan het landschap door veel gebruik te maken van hout. Breuil-Cervinia is gelegen aan het skigebied van Valtournenche en Zermatt.
  • Cortina d’Ampezzo: De standplaats van de Olympische Winterspelen van 1956 heeft alle eigenschappen van een modern groot wintersportcentrum. Met name de Italiaanse jetset brengt hier de wintervakantie door.
  • Madonna di Campliglio: Madonna di Campiglio staat al jaren bekend als een van de fraaiste wintersportcentra in Europa. Luxe hotelaccommodaties en diverse appartementencomplexen bepaalen het beeld. Vanwege het luxekarakter is het prijs nieau in Madonna di Campiglio aan de hoge kant.

Wintersport in Italië hoeft echter niet duur te zijn. Italië herbergt namelijk ook het goedkoopste skigebied van Europa. De Etna, Europa’s actiefste vulkaan, is als skigebied het voordeligst van alle Europese skigebieden.

Verplicht in Italië

Wanneer je tijdens de wintermaanden met de auto door Italië zijn er bepaalde artikelen die verplicht in de auto aanwezig moeten zijn. Bij pech of een ongeval hoor je veiligheidsvesten aan te doen. Daarnaast moet je een gevarendriehoek in de auto hebben liggen. Over het algemeen gelden er geen algemene verplichtingen voor het gebruik van winterbanden in Italië. Op een aantal wegen kan dit verplicht zijn, dit wordt dan echter door middel van een verkeersbord aangegeven. Op deze wegen geldt dan ook een maximumsnelheid van 50 km/h.

Winterbanden

In bijvoorbeeld de Aostavallei geldt bijvoorbeeld wel een algemene verplichting voor winterbanden. Sneeuwkettingen en winterbanden kunnen op bergwegen in Italië verplicht zijn. Van 15 oktober tot 15 april is het gebruik van winterbanden zelfs verplicht in het noordwesten van Italië. Gebruik maken van sneeuwkettingen in plaats van winterbanden mag ook. Buiten het feit dat het op enkele plaatsen verplicht is, is het voor je eigen veiligheid ook beter een goed stel winterbanden onder je auto te monteren tijdens de winter. Wanneer je dit niet doet kan de boete maximaal oplopen tot € 80,-.