Als je op de traditionele manier pizzadeeg wilt maken, dan moet je deeg ongeveer 8 uur rijzen. Soms heb je die tijd gewoon niet. Een snel recept voor pizzadeeg zoals in dit blogje is dan wat je nodig hebt.

Let wel: snel pizzadeeg maken is een beetje vals spelen. Want je deeg wordt gewoon beter bij een langer rijzing. Heb je dus geen haast, check dan zeker even ons basisrecept voor pizzadeeg. Maar, heb je een keer wat minder tijd, dan kan je met 10 minuten kneden en een rusttijd van 2 tot 4 uur toch een okee pizza bakken. En dat is nog altijd beter dan een pizza uit de diepvries :-)

Snel recept pizzadeeg

Dit recept is genoeg om 4 pizza’s met een doorsnede van ongeveer 30 centimeter te maken. Verdubbel het recept als je liever 8 pizza’s wilt bakken. Ik maak zelf eigenlijk altijd de dubbele hoeveelheid. De bolletjes die overblijven kan je namelijk prima invriezen voor de volgende keer. Of je bakt de deegbodems voor zodat je ze een volgende keer alleen nog hoeft af te bakken.

Ingrediënten:

 • 500 gram bloem (liefst een niet al te sterke tarwebloem met een lagere W-waarde, zoals deze)
 • 1/2 eetlepel fijn zout
 • 1 zakje gist van 7 gram
 • 1/2 eetlepel honing of suiker
 • 325 mililiter handwarm water
 1. Los de suiker/honing op in het water en voeg de gist toe. Roer goed door tot alles met elkaar vermengd is en laat dit mengsel ongeveer een kwartier rusten. Langer mag ook. Je zal zien dat er een er schuimlaag ontstaat, een teken dat de gist – met hulp van de suiker – aan het werk is gegaan.
 2. Meng de bloem en het zout en doe deze in de keukenmachine. Als je met de hand deeg wilt kneden maak je op je werkblad een berg met in het midden een kuil. Je kan dit ook doen in een deegkrat.
 3. Kneden met de keukenmachine: voeg het gistmengsel toe aan de bloem en laat de keukenmachine minimaal 10 minimaal kneden tot je een mooi elastisch deeg hebt. Mocht het deeg nog erg plakken, voeg dan een heel klein beetje bloem toe.
  Kneden met de hand: schenk het gistmengsel in de kuil van je berg bloem. De bloem omringt het vocht helemaal. Meng vervolgens met een vork steeds een beetje meer van de bloem door het gistmengsel. Eerst heb je een dunne pap, maar die wordt steeds dikker. Als het vocht is opgenomen, kneed je het mengsel verder met de hand. Doe dit ook minimaal 10 minuten.
 4. Maak van je deeg een mooie bal, bestuif deze met een beetje bloem en laat je deeg 15 minuten bij kamertemperatuur rusten onder plasticfolie of een klamme (niet kletsnatte!) theedoek. Dit zorgt ervoor dat je deeg niet uitdroogt en geen harde korst krijgt
 5. Verdeel je deeg na het rusten in porties met een deegkrabber. Je kan nu je eerste deegbodem maken en beleggen. De rest van je deegbolletjes laat je onder de theedoek of in je deegkrat.
 6. Zet je oven op de heetst mogelijke stand en bak je pizza op een pizzasteen tot deze mooi gekleurd is. Heb je geen pizzasteen, gebruik dan een bakplaat of pizzabakvorm.