Aan de westkant van het Laggo Maggiore ligt het plaatsje Stresa. Niet alleen heb je vanuit dit stadje zicht op de drie prachtige Borromee Eilanden, het lijkt in Stresa soms ook net of je rondloopt op een filmset uit de jaren '30.

Stresa | Hotel Regina Palace | Lago Maggiore

Nostalgisch Stresa

Stresa was in de vorige eeuw (in de jaren ´20 en ´30) een populaire plaats onder de Europese adel. Die kwamen per trein aan en logeerden in een van de hotels aan het water. Die hotels stralen nog steeds een zekere grandeur uit en dragen namen als 'Regina Palace' en 'Grand Hotel'. Maar aan alles in Stresa merk je wel dat dit een gradheur is uit een vervlogen tijd. De gebouwen staan er nog, maar de adel is (grotendeels) verdwenen. In de zomermaanden zie je vooral toeristen en dagjesmensen op straat.

De boulevard met hotels van Stresa

Maar Stresa kan het verleden ook weer niet helemaal los laten. Aan de etalages van sommige winkels kan je opmaken dat er nog steeds welgestelden de plaats bezoeken. Als je Stresa per boot nadert (of verlaat), dan zie je vanaf het water de boulevard met hotels liggen. Toen wij het stadje verlieten, vloog er een helikopter over die landde bij een van de hotels. Overduidelijk werden passagiers opgehaald, die even later over het Lago vlogen. Het geeft dit plaatsje een beetje twee gezichten. En dat is eigenlijk ook wel de charme.  

Het centrale plein van Stresa | Lago Maggiore | Italie

Het centrale plein van Stresa. Foto: italieplein

Bezienswaardigheden Stresa

Naast de genoemde boulevard met statige hotels, heeft Stresa een klein maar charmant centrum met (souvenir)winkels en een plein waar je prima een pizza kan eten. Iets buiten Stresa ligt een kabelbaan die je naar de berg Monte Mottarone brengt (1491 meter hoog). Vanaf de berg heb je uitzicht over het Lago Maggiore en op heledere dagen kan je naar verluidt Milaan zien liggen. Verder is Stresa een prima vertrekpunt voor boottochten over het Lago en bezoekjes aan Isola Bella, Isola Superiore en het botanische Isola Madre.

Straatje in Stresa

Verblijf rond het Lago Maggiore

In de omgeving van het Lago Maggiore zijn tal van verblijfplaatsen te vinden. Hou je van anders kamperen, dan is een safaritent in Italië misschien wat voor jou. Zoek je specifiek iets rond het Lago Maggiore, dan kan je o.a terecht bij: Camping Isolino in het noorden van Italië.  

Muziekfestival van Stresa

Jaarlijks wordt in de zomer een (klassiek) muziekfestival gehouden. De concerten worden gegeven op prachtige locaties in en om het stadje, soms op een van de in het Lago Maggiore gelegen eilanden. Meer info op www.stresafestival.eu