Herken jij de volgende pizza-situatie? Dan is dit blogje over het houden van een stressvrij pizza feest voor jou!

Als ik pizza’s bak voor ons gezin is het altijd ontspannend. Als ik echter pizza’s maak voor bijvoorbeeld 8 of meer personen, dan wordt het vaak stressvoller. Je moet deeg uitrollen, beleggen, de oven in de gaten houden… en dat terwijl je de gasten alleen moet laten. Graag had ik eens geweten hoe jij dit aanpakt als je een heel aantal pizza’s wil bakken terwijl het feest aan de gang is.

Deze vraag heb ik de afgelopen tijd van meerdere italiëplein-bezoekers gekregen. Tijd dus voor wat stressvrije pizza tips!

Pizza avond met vrienden of familie

Vooropgesteld: als je thuis pizza bakt voor een grotere groep moet je jouw aandacht altijd wel een beetje verdelen. Je bent met de pizza’s bezig, maar tegelijk wil je ook je gasten niet helemaal uit het oog verliezen. En dan komt er altijd het moment dat iedereen tegelijk trek heeft. Spitsuur dus voor de dienstdoende pizzabakker. Dat voelt in ieder geval vaak zo…

Mijn belangrijkste advies is daarom een hele simpele: gooi alle spanning gewoon van je af. Dat klinkt simpel. En dat is het ook. Pizza bakken voor een grotere groep kan best hard werken zijn, maar pizza stress zit vooral in je hoofd. Echt.

tips voor een stressvrij pizza feest

8 tips voor een relaxt pizza feest

Hoe zorg je er nou voor dat een gezellige pizza avond of mooi pizza feest ook voor jou als bakker relaxt verloopt? Daar heb ik de volgende tips voor:

#1: verwachtingen
Leg jezelf vooral niet teveel druk op. Vertel je gasten vooraf wat ze kunnen verwachten van de pizza avond. Zeg dat je er een relaxte bak-avond van wil maken. Er is genoeg pizza voor iedereen. Het is niet de bedoeling dat iedereen in een half uur heeft gegeten. Het wordt een lange, gezellige en vooral relaxte avond. Zo, de juiste toon is gezet.

#2: de voorbereidingen
Erg belangrijk: zorg dat al je ingrediënten, pizzascheppen en alles wat je verder maar nodig hebt klaar staan voor je gaat bakken. Iedereen heeft zijn eigen werkwijze of systeem om de ingrediënten klaar te zetten. Maar het snijwerk en het raspen van de kaas moeten gewoon vooraf gedaan zijn.

Sommige hobbybakkers bedenken ter plekke de lekkerste pizza’s. Heb jij wat minder vaak gebakken, maak dan vooraf een lijstje met 3 tot 5 verschillende pizza’s die je sowieso wilt maken die avond. Dat geeft houvast. Je hoeft dan tijdens het bakken niet na te denken over wat de volgende pizza wordt. Het is ook leuk om daar een opbouw in te bedenken en misschien wel iets over de pizza’s te vertellen.

Zelf begin ik heel vaak met een pizza Margherita of Marinara. Eenvoudige maar hele lekkere pizza’s. En je hebt meteen een mooi verhaal te vertellen aan je gasten. Namelijk dat volgens de Napolitanen dit de twee enige echte oerpizza’s zijn. Daarna kan je je uit gaan leven met wat meer uitgesproken ingrediënten zoals gorgonzola.

#3: laat op je vingers kijken
Iedereen weet intussen wel hoe je moet bbq’en. Het voordeel van pizza maken (als het kan in de houtoven) is dat echt niet al je vrienden en familie dat zelf al gedaan hebben. Vergeet niet dat jij in de kopgroep zit :-)

Zet de tafel met jouw gasten dichtbij de (hout)oven. Laat ze lekker kijken hoe jij de pizza’s maakt, dat maakt een groot deel van de sfeer. Als de gasten dichtbij zijn, kan je tijdens het bakken ook gewoon met ze in gesprek blijven.

#4: laat stukken pizza rondgaan in plaats van hele pizza’s
Als je al jouw gasten tegelijk of heel snel na elkaar een hele pizza wilt voorzetten, dan is dat in je eentje bijna niet te doen. Maak gewoon 1 pizza tegelijk. Snij die in stukken als die uit de oven (of laat een van de gasten dat doen) en laat de stukken pizza rondgaan onder de gasten. Zodra je de eerste paar pizza’s hebt verdeeld, heeft iedereen lekker wat gegeten. Je kan dan lekker rustig doorbakken. Bijkomend voordeel: al je gasten kunnen verschillende soorten pizza proeven.

#5: de beste pizza is een verse pizza
Er gaat echt niets boven een verse pizza, die gemaakt is van een vers bolletje deeg dat ter plekke uitgelegd en belegd wordt met lekkere ingrediënten. Ik ben om die reden zelf geen fan van bodems voorbakken of invriezen. Ik snap dat veel hobbybakkers manieren zoeken om het bakken minder stressvol te maken, maar zeg gewoon tegen je vrienden dat hun geduld wordt beloond met een pizza die verser dan vers is. Kan niet beter, toch?

#6: voorgerechtjes van pizzadeeg
Het meeste werk zit bij pizza bakken in de rijstijd van je deeg. Maak voor een grotere groep wat meer deeg. Je kan van pizzadeeg ook prima voorafjes maken. In dit filmpje zie je hoe je tamelijk eenvoudig een deegenvelopje maakt. Die kan je vullen met alles wat je maar lekker vindt. Maar je kan ook deze smaakvolle pizza-focaccia maken met rozemarijn, olijfolie en wat zout. Snij de pizza in dunne reepjes en laat deze rondgaan.

#7: laat je gasten helpen
Pizza bakken en eten is pure ontspanning. Zeker als de zon schijnt en je lekker buiten bij de houtoven in de tuin zit. Laat je vrienden lekker helpen. Jij maakt de bodem, zij beleggen hun eigen pizza, die jij voor ze bakt. Alle besef van tijd verdwijnt zo als sneeuw voor de zon.

Andere taken die je prima uit handen kan geven: het vuur onderhouden in de oven, houtjes hakken, de pizza snijden en uitdelen als deze uit de oven komt. En ja, laat ze ook maar eens zelf een bodem proberen te maken. Het zal jouw status als dienstdoende maestro goed doen :-)

#8: grote groepen
Als je een beetje een geoefende hobbybakker bent, dan is het op zich prima te doen om in je eentje voor een man of 20 pizza te bakken. Als je maar geen haast hebt. Ligt er een pizza in de oven, dan maak je vast de volgende pizza zodat die de oven in kan als de eerste pizza klaar is. Heb je een grotere oven, dan maak je 2 pizza’s die tegelijk de oven in gaan. Je krijgt vanzelf een voor jou lekker ritme te pakken… Andere optie is om met z’n 2-en te werken. Een persoon maakt de bodems en belegt ze, de ander bakt ze en onderhoudt het vuur in de houtoven.

Heb jij na het lezen van dit blogje nog steeds stressvolle pizzamomenten? Laat dan vooral even een reactie achter onder dit blogje. Ik reageer op alle vragen. Of misschien heb jij nog een relaxte tip, zet die vooral ook even als reactie onder dit blogje!