Pizzadeeg maken met warm weer kan nogal een uitdaging zijn. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je deeg niet overrijst? Hoeveel gist gebruik je? En hoe houd je deeg koel op een hete camping? We hebben hieronder een ijsemmer vol Warm Weer Deegtips voor je.

Tip #1: Zorg voor verkoeling 🥶

Op Hele Hete dagen geldt deze tip behalve voor jezelf ook voor jouw pizzadeeg. Hoe warmer de omgevingstemperatuur, hoe harder jouw deeg rijst. Wil je op warme dagen toch een lange rijstijd halen, dan zit er niets anders op dan…koelen.

  • Zet je deeg altijd in een koele kelder of garage.
  • Ga je pizza bakken op het strand: stop je deeg in een koelbox vol met coolpacks of desnoods in de champagnekoeler. Die champagne drink je dan maar wat sneller op…
  • Je deegkrat in de koelkast zetten is ook een goed idee

Tip #2: Drink genoeg 🚰

Jij moet genoeg water drinken! Maar dat geldt niet voor jouw pizzadeeg. Op hete dagen kan het geen kwaad om de hydratatie van je deeg met een paar procent te verlagen. Want: hoe meer water in je deeg, hoe sneller het rijst.

Tip #3: Over water gesproken… 💧

Nu we het toch over water hebben: zorg er op warme dagen voor hoe dan ook voor dat je geen lauw of warm water gebruikt om je deeg te maken. Warm Weer + Warm Water = Supersnel Rijzend Deeg. Gebruik dus lekker koel of zelfs koud of ijskoud water. Check anders even onze deegtemperatuur-tool.

Tip #4: Actief / minder actief 🔅

Wij mensen worden minder actief bij warm weer. Maar gist wordt juist actiever als het warm is. Warm Weer + Veel Gist = vragen om problemen. Houd je rijzingsproces in het gareel door 0,1% minder gist aan je deeg toe te voegen.

Tip#5: Lekker zout! 🧂

Zout en gist zijn elkaars tegenpolen. Dus je kan op warme dagen minder gist aan je deeg toevoegen. Maar je kan ook MEER zout toevoegen. In Napolitaans pizzadeeg zit mede om die reden al wat meer zout: 3%. Op Hele Hete dagen zal de plaatselijke pizzabakker dit percentage nog iets ophogen, naar 3,5% of 3,75%. Wel altijd in combinatie met minimaal 8 uur rijstijd.

Tip #6: Houd rekening met je uithoudingsvermogen 🏋️

Pizzadeeg gemaakt van Slappe Bloem krijgt het op warme dagen al heel snel moeilijk. Want die heeft niet zo’n beste conditie en is snel uitgeput. Grijp op hete dagen liever naar een krachtpatser, de langeafstandsloper. Een sterekere bloemsoort dus met een hogere W-waarde. Weet je de w-waarde van jouw bloem niet? Check dan onze Perfect Pizza Flours app voor de juiste w-waardes van honderden verschillende bloemsoorten.

Tip #7: Denk aan je planning 📅

Staat jouw deeg in de koelkast? Prima. Maar wanneer haal je het er dan uit? Ga je ’s avonds rond 19.00 uur pizza’s bakken, dan heeft het geen zin om al om 06.00 uur ’s ochtends je deeg uit de koelkast te halen. Doe dat liever 2-3 uur voor je gaat bakken. Heb je een sterke bloemsoort gebruikt? Dan kan je deeg wel iest langer uit de koeling blijven, maar maak het in alle gevallen niet te gek.

Oh ja… en als je jouw deeg dan uit de koeling haalt, haal dan niet in 1x al je deeg uit de koeling. Pizza’s bakken duurt meestal wel een paar uur. Als al je deeg al die tijd buiten naast je oven staat, dan zullen de deegbolletjes in je laatste deegkratje alsnog zuchtend en puffend tevoorschijn komen. Heb je bijvoorbeeld 2 bakken deeg gemaakt, laat de tweede bak dan minstens 1 uur langer in de koeling staan dan bak 1. Kortom, hou de werkvoorraad bij je in de buurt, de rest zet je op ene koele plek (zie tip 1)

Tip #8: Zet een parasol op ⛱️

Voor jezelf. Maar ook voor jouw deeg. Hou je deeg op warme dagen altijd afgedekt en uit de zon. Dek je jouw deeg niet af, dan krijg je in no time een hard laagje op je deegbolletjes. Een teken van uitdroging. Dek je deeg desnoods af met je natte zwemhanddoek.

Tip #9: Wees creatief…🧊

Warm weer associëren wij echt met van die blauwe coolpacks. Of je nou op de camping staat of op het strand ligt, die blauwe ijsblokken zijn onlosmakelijk verbonden met warm weer en je koelbox. Je kan dit soort herbruikbare ijsblokken ook perfect gebruiken om je deeg koel te houden. Heb je meerdere deegkratjes? Gooi dan 1 leeg deegkratje vol met coolpacks.  Zet je 2e deegkratje met deeg op het eerste kratje.

Heb je een pizzafeest en heb je veel deeg en geen koeling in de buurt, stapel de deegkratjes om en om met deeg en coolpacks.

En denk je nu…lekker, Stefan & Elkin 😎😎. We zijn op vakantie, dan neem je toch geen deegkratjes mee… Dan hebben we nog 1 laatste tip voor je. Neem voortaan in plaats van je afwasteil een deegkrat mee. Als er deeg in zit hoef je lekker niet af te wassen. En als het deeg op is, is de deegkrat een prima afwasteil. Bijkomend voordeel: je deegkratje is na de afwas weer schoon voor de volgende bakronde.

Geniet van de ☀️ van van je 🍕

Pizza Panda Foto: © Paulus Rusyanto