Er zijn tal van manieren om zelf tomatensaus voor pizza te maken. In alle gevallen is de perfecte saus niet te dik, maar zeker ook niet te dun.

Tomatensaus pizza

De mogelijkheden met tomatensaus in combinatie met pizza zijn eindeloos. Je kan zelf saus maken van verse tomaten. Of van tomaten uit blik. Of je kiest voor een kant en klare passata of pizzasaus.

Hoe je de saus ook maakt, de perfecte tomatensaus voor pizza is niet te dik, maar zeker ook niet te dun. Anders komt jouw pizza te droog of juist heel zompig uit de oven.

Het voordeel van zelf saus maken is dat je meer invloed hebt op de gewenste dikte van jouw saus. Veel pizzabakkers vinden het bijvoorbeeld fijn als de saus mooi glad is. Dit maakt het makkelijker om de saus met een lepel te verdelen over de pizza.

Andere pizzabakkers zien juist graag wat grovere stukjes tomaat terug in de saus omdat dit wat meer het gevoel geeft dat de saus handgemaakt is. De saus heeft zo ook wat meer bite.

Welke tomaat is het beste voor pizzasaus?

Vraag dit aan een willekeurige Napolitaan/Italiaan en het antwoord is vrijwel zeker: je moet de San Marzano-tomaat hebben.

Dat is zeker geen onzin, want een gemiddelde tomaat bestaat voor 94% uit water. De San Marzano-tomaat bevat wat meer vruchtvlees en wat minder vocht dan andere tomaten. Je kan er dus perfect pizzasaus of pastasaus van maken.

Er is zelfs een officieel Napolitaans recept voor pizzatomatensaus.

Hoeveel tomatensaus op pizza?

De hoeveelheid tomatensaus op een pizza varieert tussen de 60 en 100 gram. Dit is afhankelijk van de grootte van de pizza. Het maakt ook uit hoe grof of fijn jouw saus is. En of je deze hebt gemaakt van (gepureerde) tomaten uit blik of verse tomaten, in stukjes gesneden.

5 manieren om tomatensaus voor pizza te maken

Laten we eens kijken naar enkele manieren om zelf tomatensaus voor pizza te maken:

Met verse tomaat:

  • Snij de verse tomaat is stukjes/blokjes en laat desgewenst uitlekken.
  • Hak de verse tomaat grof en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.

Je kan naar eigen smaak een klein beetje zout, olijfolie en/of kruiden toevoegen aan jouw saus.

Met tomaat uit blik:

  • Giet de tomaten uit het blik in een zeef en vang het sap op. Hak de tomaten tot de gewenste grootte en voeg net zoveel sap toe tot jij de saus perfect vindt.
  • Pureer de inhoud van het blikje tomaten heel kort, tot je een wat grovere of juist wat egalere saus hebt. Pureer zeker niet te lang, want dan wordt de saus te dun. Je kan ook eerst alleen de tomaten pureren en daarna de sap uit het blikje toevoegen. Zo heb je iets meer controle over de dikte van jouw saus

Je kan in alle hierboven genoemde opties naar smaak een klein beetje zout, olijfolie en/of kruiden toevoegen aan jouw saus.

Tip: als je tomaat in blik koopt, dan zijn de hele tomaten meestal van de beste kwaliteit. De tomaten met een deukje of krasje worden dikwijls kleingechopt en verkocht als blokjes tomaat of polpa. Voordeel is wel dat je dit zo vanuit het blik kunt gebruiken als saus.

Varieer ook eens met de soort tomaat om saus te maken. Zo kan je heerlijke saus maken van gele tomaatjes, of van kerstomaatjes. Het hoeft echt niet altijd San Marzano te zijn, zoals je kunt zien in onze viddeo De Grote (en kleine) Pizza Tomaten Test:

Kant en klare saus:

Naast de verse tomaten en tomaat uit blik, zijn er nog de kant en klare sauzen. Het aanbod is enorm en varieert van een pakje passata (alleen gezeefde tomaat en soms wat zout) tot pizzasauzen die in de fabriek op smaak zijn gebracht met kruiden. Het is maar net wat je lekker vindt.

Onze ervaring is dat je met name met de dikkere passata-varianten of de blikjes geconcentreerde tomatenpuree soms een te droge pizza krijgt. Je kan dit herkennen als jouw pizza uit de oven komt en de tomatensaus lijkt op een uitgedroogde woestijngrond: er zitten allemaal scheuren in het oppervlakte. Je saus is in dat geval té droog.

Wel of geen kruiden in je pizzasaus?

Pizzabakkers die zelf saus maken, halen vaak alles uit de kast om een smaakvolle saus te maken. Ze fruiten een uitje. Voegen wat wortel en kruiden toe. Het kan natuurlijk allemaal.

Een Italiaan / Napolitaan zal echter niet zo snel een pizzasaus maken die heel rijk van smaak is. Het idee hierachter is dat de rijke smaak van de saus niet altijd goed combineert met de ingrediënten op een pizza.

Als je de tomatensaus neutraal houdt – dus alleen een goede kwaliteit tomaat en hooguit wat zout of olijfolie – dan botst dit qua smaak nooit met je andere toppings.

tomatensaus pizza

Kan je tomatensaus invriezen?

Invriezen van tomatensaus / pizzasaus kan prima. Het maakt daarbij niet uit of je verse tomaten of tomaten uit blik hebt gebruikt om je saus te maken. In de vriezer blijft je pizzasaus zeker 2 tot 3 maanden goed.

Tomatensaus pizza recept

Zoek je nog een goed recept om zelf De Perfecte Pizzasaus te maken? Er staat een heel mooi recept in het boek Madre Pizza van de beroemde Romeinse pizzabakker Gabriele Bonci. Met zijn recept maak je zelf een tomatensaus die het hele jaar naar de zon smaakt. Ook in hartje winter. Zijn boek is exclusief bij verkrijgbaar in de italiëplein-shop.

En misschien vind je dit blogje ook nog leuk: